Pelaksanaan kemahiran proses sains dalam pengajaran dan pembelajaran Sains Awal di TADIKA - Asmidar Abu Hasan (2021)
Kajian ini bertujuan untuk mengenalpasti pelaksanaan kemahiran proses sains oleh guru dalam Tunjang Sains dan Teknologi bagi Sains Awal dalam kalangan kanak-kanak di TADIKA. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif melalui kaedah pemerhatian, temu bual dan analisis dokumen. Seramai 3 orang guru dan 54 orang kanak-kanak dari 3 TADIKA di daerah Setiawangsa, Kuala Lumpur di pilih sebagai responden melalui pensampelan bertujuan. Instrumen yang digunakan adalah borang senarai semak pemerhatian bagi mewakili 6 kategori kemahiran proses sains iaitu memerhati, mengelas, mengukur, menginferens, meramal dan komunikasi. Data di analisis secara naratif. Data kajian diperoleh menerusi hasil tringulasi daripada pemerhatian, temu bual tidak berstuktur dan analisis dokumen. Senarai semak digunakan semasa membuat pemerhatian kaedah pengajaran guru, temu bual untuk mendapatkan maklumat berkaitan pengetahuan guru dalam kemahiran proses sains manakala analisis dokumen yang melibatkan rancangan pengajaran harian (RPH), jadual waktu dan hasil kerja kanak-kanak semasa aktiviti Sains Awal. Pemerhatian dilaksanakan selama 45 minit hingga 1 jam bagi setiap aktiviti untuk setiap TADIKA selama 3 minggu. Dapatan kajian menunjukkan pelaksanaan guru dalam kemahiran proses sains adalah rendah. Guru hanya menggunakan kemahiran memerhati, meramal dan komunikasi manakala kemahiran yang kurang digunakan adalah mengelas, mengukur dan menginferens. Dapatan menunjukkan penggunaan kemahiran proses sains dalam memerhati, meramal dan komunikasi oleh guru telah meningkatkan penguasaan kanak-kanak dalam kemahiran tersebut. Hasil dapatan temu bual mendedahkan hakikatnya guru kurang menguasai kemahiran proses sains yang disampaikan semasa pengajaran dan pembelajaran Sains Awal. Kesimpulannya, pelaksanaan kemahiran proses sains adalah lemah disebabkan kurangnya pendedahan dalam Tunjang Sains dan Teknologi dalam kalangan guru TADIKA dan Prasekolah. Implikasi kajian ini menunjukkan kemahiran proses sains perlu dilaksanakan di dalam Tunjang Sains dan Teknologi untuk meningkatkan kemahiran kanak-kanak dalam Sains Awal. Oleh itu, lebih banyak kursus dan latihan perlu diberikan kepada guru-guru TADIKA untuk meningkatkan kefahaman guru dalam Tunjang Sains dan Teknologi terutamanya Sains Awal supaya kanak-kanak dapat mengaplikasikan kemahiran proses sains dalam kehidupan seharian