Pembangunan modul Bio-GamyX dan kesannya terhadap motivasi, penglibatan dan pencapaian topik komposisi Kimia dalam sel - Nur Izwani Mohd Shapri (2021)
Kajian ini bertujuan membangunkan modul Bio-GamyX dan menentukan kesannya terhadap motivasi, pelibatan dan pencapaian topik Komposisi Kimia Dalam Sel. Kajian ini terdiri daripada dua fasa iaitu fasa pembangunan modul dan fasa menilai kesan modul. Reka bentuk kajian pembangunan digunakan dalam fasa pertama manakala reka bentuk kuasi eksperimen digunakan dalam fasa kedua. Pembangunan modul Bio-GamyX adalah berpandukan integrasi Model Pembangunan Modul Sidek dan Lima Langkah Mengaplikasi Elemen Gamifikasi Dalam Pembelajaran. Kesahan modul dinilai oleh sembilan pakar menggunakan dua instrumen iaitu soal selidik kesahan modul dan soal selidik kesahan aktiviti modul dengan indeks kesahan masing-masing 0.84 dan 0.88. Nilai kebolehpercayaan modul (Alpha Cronbach = 0.71) diperoleh melalui kajian rintis. Pada fasa kedua, responden kajian terdiri daripada 99 orang murid Biologi Tingkatan Empat daripada tiga buah sekolah menengah harian di daerah Kinta Selatan yang dipilih menggunakan teknik persampelan rawak berkelompok. Responden dibahagikan kepada 53 orang murid dalam kumpulan rawatan dan 46 orang murid dalam kumpulan kawalan. Tiga instrumen digunakan iaitu Skala Motivasi Akademik Untuk Pembelajaran Biologi, Inventori Pelibatan Murid dan Ujian Pencapaian Komposisi Kimia Dalam Sel. Data dianalisis secara statistik inferensi. Dapatan analisis MANCOVA menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan bagi min ujian pos antara kumpulan bagi motivasi [F (1, 96) = 18.87, p < .05], pelibatan [F (1, 96) = 10.82, p < .05] dan pencapaian [F (1, 96) = 6.28, p < .05] dengan ujian pra pencapaian sebagai kovariat. Dapatan analisis MANOVA pengukuran berulang juga menunjukkan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan bagi min ujian pra dan ujian pos bagi konstruk-konstruk motivasi, pelibatan dan pencapaian antara keduadua kumpulan [F (3,95) =451.44, p < .05]. Kesimpulannya, modul Bio-GamyX dapat meningkatkan tahap motivasi, pelibatan dan pencapaian murid secara signifikan. Implikasinya, modul Bio-GamyX berkonsepkan gamifikasi boleh dijadikan kaedah pembelajaran alternatif kepada guru untuk meningkatkan motivasi, pelibatan dan pencapaian murid bagi topik Komposisi Kimia Dalam Sel.