Hubungan antara aktiviti fizikal dan halangan organisasi terhadap tahap stres bekerja guru - Muhammad Nur Aizuddin Abdul Rahman (2021)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti tahap aktiviti fizikal, tahap stres bekerja dan halangan melakukan aktiviti fizikal guru-guru sekolah. Disamping itu, kajian ini juga mengkaji perkaitan tahap aktiviti fizikal dengan tahap stres bekerja dan perkaitan tahap aktiviti fizikal dengan halangan melakukan aktiviti fizikal guru-guru sekolah di negeri Perak. Instrumen kajian yang digunakan ialah soal selidik The International Physical Activity Questionnaire versi pendek, Teachers Stress Inventory (TSI) dan Barriers in Physical Activity and Exercise Participation (BPEP). Subjek kajian adalah populasi guru sekolah di negeri Perak (N=380). Dapatan kajian menunjukkan tahap aktiviti fizikal mengikut urutan kepentingan ialah rendah (55%), sederhana (37.1%) dan tinggi (7.4%) manakala tahap stres bekerja mengikut urutan kepentingan pula ialah sederhana (58.4%), rendah (40%) dan tinggi (1.6%). Faktor struktur dan organisasi merupakan halangan utama kepada guru-guru sekolah melakukan aktiviti fizikal. Analisis ujian-t dan ANOVA menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan bagi tahap stres bekerja berdasarkan jantina untuk sub skala pengurusan masa t(140)=-2.86, p=.005, berdasarkan kategori sekolah untuk sub skala manifestasi gastronomical t(378)=2.49, p=.013 serta berdasarkan tahap pendidikan untuk sub skala stres berkaitan kerja p<.05,F(2,377)=5.257, p=.006 dan disiplin dan motivasi p<.05,F(2,377)=6.010, p=.003. Hasil Kolerasi Pearson menunjukkan terdapat perkaitan tahap aktiviti fizikal dengan tahap stres bekerja iaitu guru yang melakukan aktiviti fizikal yang rendah mengalami tahap stres yang tinggi dan sebaliknya. Namun, kekuatan perhubungan tersebut sangat lemah. Selain itu, kajian juga menunjukkan terdapat perkaitan tahap aktiviti fizikal dengan halangan melakukan aktiviti fizikal iaitu guru yang melakukan aktiviti fizikal yang rendah menghadapi halangan untuk melakukan aktiviti fizikal yang tinggi dan sebaliknya. Namun, kekuatan perhubungan tersebut sangat lemah. Kesimpulannya, bagi meningkatkan tahap aktiviti fizikal dan mengurangkan tahap stres bekerja guru sekolah, halangan melakukan aktiviti fizikal perlulah diminimakan. Berdasarkan dapatan kajian, beberapa implikasi dan cadangan dikemukakan untuk tindakan pihak yang berkenaan dan kajian lanjut.