Wuxu Zhengbian Ji dan kemunculan penulisan sastera laporan Cina pada penghujung Dinasti Qing - Tan, Yong Ling (2019)
Kajian ini meneliti hubungan Wuxu Zhengbian Ji ???????(Riwayat tentang Rampasan Kuasa 1898) yang dikarang oleh Liang Qichao ( ???) dengan kemunculan penulisan sastera laporan pada penghujung Dinasti Qing. Kajian ini memberi tumpuan kepada sumbangan Liang Qichao sebagai pengasas penting dalam peringkat awal penulisan sastera laporan Cina. Pendekatan Teori Penciptaan Gaya dan Teori Estetik Resepsi digunakan untuk menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi penulisan sastera laporan. Dapatan kajian ini menunjukkan karya Wuxu Zhengbian Ji merupakan salah satu penulisan sastera laporan yang berpengaruh kepada kemunculan genre sastera laporan yang baharu pada penghujung Dinasti Qing kerana Wuxu Zhengbian Ji merangkumi unsur-unsur sastera laporan iaitu unsur keperibadian, unsur kebenaran, unsur kesegeraan, unsur realiti dan unsur sastera. Kesimpulannya, unsur-unsur sastera laporan yang terdapat dalam karya Wuxu Zhengbian Ji telah menghasilkan satu bentuk penulisan yang baharu yang digelar "xin wenti" (yang juga digelar sebagai xinmin ti <???>) dalam penulisan sastera laporan pada penghujung Dinasti Qing. Implikasinya, penulisan sastera laporan telah wujud sebagai satu genre yang penting dalam kesusasteraan Cina zaman moden sejak penghujung Dinasti Qing.