Keberkesanan program latihan keseimbangan terhadap risiko terjatuh dalam kalangan warga tua - Loh, Siew Lee (2021)
Keseimbangan postur merupakan satu proses yang kompleks. Berkeupayaan untuk bergerak tanpa bantuan merupakan asas pengawalan keseimbangan. Kawalan keseimbangan merosot apabila umur seseorang semakin meningkat dan boleh menyebabkan risiko terjatuh. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji keberkesanan Program Latihan Keseimbangan (PLK) dalam peningkatan kawalan keseimbangan statik, dinamik dan tahap kefungsian keseimbangan bagi mencegah risiko terjatuh dalam kalangan warga tua. Kajian ini berbentuk eksperimen benar menggunakan praujian dan pascaujian dengan kumpulan kawalan. Seramai 78 orang warga tua yang berumur 65-85 tahun mengambil bahagian secara sukarela dalam kajian ini. Mereka diagihkan secara rawak kepada tiga kumpulan iaitu Kumpulan Eksperimen (EG), Kumpulan Plasebo (PG) dan Kumpulan Kawalan (CG). EG menerima intervensi PLK, PG menerima intervensi Program Latihan Plasebo dan CG tidak menerima sebarang intervensi, tetapi mengekalkan aktiviti normal. Intervensi bagi EG dan PG dijalankan selama enam minggu, tiga sesi seminggu selama lebih kurang sejam. Instrumen kajian ialah Sistem Pemarkahan Ralat Keseimbangan yang menguji keseimbangan statik, Ujian Keseimbangan Y yang menguji keseimbangan dinamik dan Skala Keseimbangan Berg yang menguji tahap kefungsian keseimbangan dan ketiga-tiga instrumen pengukuran tersebut memperoleh kebolehpercayaan uji-ulang-uji yang tinggi (ICC=0.772-0.903). Berdasarkan keputusan analisis melalui MANOVA, dapatan kajian menunjukkan bahawa EG berjaya memperoleh peningkatan kawalan keseimbangan statik [F(4,148)=14.620, p=0.000], kawalan keseimbangan dinamik [F(6,146)=12.286, p=0.000] dan tahap kefungsian keseimbangan [F(12,140)=2.027, p=0.026] secara signifikan berbanding dengan PG dan CG. Intervensi PLK selama enam minggu ini adalah berkesan untuk meningkatkan kawalan keseimbangan statik, kawalan keseimbangan dinamik dan tahap kefungsian keseimbangan dalam kalangan warga tua. Disarankan para pegawai kesihatan, pengurus rumah kebajikan warga tua dan organisasi kesihatan boleh mengguna pakai intervensi PLK bagi meningkatkan kawalan keseimbangan warga tua serta dapat mengurangkan risiko terjatuh.