Pembangunan instrumen penyeliaan guru bidang penyediaan dan penyajian makanan

<p>Kajian ini adalah bertujuan untuk membangun instrumen penyeliaan guru bidang</p><p>penyediaan dan penyajian makanan. Model Pengajaran Danielsson yang mengandungi</p><p>empat konstruk pengajaran iaitu (a) perancangan dan persedi...

Full description

Saved in:
Bibliographic Details
Main Author: Juniza Jubri
Format: thesis
Language:zsm
Published: 2021
Subjects:
N/A
Online Access:https://ir.upsi.edu.my/detailsg.php?det=7393
Tags: Add Tag
No Tags, Be the first to tag this record!
Description
Summary:<p>Kajian ini adalah bertujuan untuk membangun instrumen penyeliaan guru bidang</p><p>penyediaan dan penyajian makanan. Model Pengajaran Danielsson yang mengandungi</p><p>empat konstruk pengajaran iaitu (a) perancangan dan persediaan, (b) persekitaran kelas, (c)</p><p>strategi pengajaran dan penilaian, serta (d) tanggungjawab professional telah digunakan</p><p>sebagai konstruk utama kajian. Reka bentuk kajian adalah pembangungan instrumen</p><p>melalui tiga fasa. Dalam fasa pertama, temu bual bersama tujuh (7) orang pakar bidang</p><p>telah dijalankan untuk menentukan konstruk yang penting dalam instrumen penyeliaan</p><p>guru dalam bidang penyediaan dan penyajian makanan. Fasa kedua menfokus kepada</p><p>pembangunan instrumen berdasarkan input temu bual dan persetujuan pakar Delphi melalui</p><p>tiga pusingan. Persetujuan antara pakar adalah berdasarkan analisis Julat Antara Kuartil</p><p>(JAK). Hasil daripada analisis JAK, 12 item digugurkan dan 10 item perlu diubahsuai pada</p><p>pusingan kedua. Pada pusingan yang ketiga, semua item telah diterima oleh pakar dan</p><p>mencapai tahap persetujuan yang tinggi. Model Pengukuran Rasch digunakan untuk</p><p>mendapatkan kesahan dan kebolehpercayaan setiap item dalam konstruk bidang</p><p>penyediaan dan penyajian makanan yang dihasilkan. Pengkaji telah menjalankan kajian</p><p>rintis sebanyak dua kali yang melibatkan seramai 70 orang iaitu 35 orang pada rintis</p><p>pertama dan 35 orang pada rintis kedua. Kajian sebenar dilaksanakan ke atas 100 orang</p><p>pentadbir Sekolah Menengah Kebangsaan yang terpilih untuk mengesahkan instrumen</p><p>yang mengandungi lima konstruk dan 70 item. Analisis Rasch telah dijalankan untuk</p><p>mengesahkan instrumen dan didapati empat item digugurkan dan mengekalkan 43 item.</p><p>Kebolehpercayaan responden dan item beradarkan model Rasch adalah seperti berikut.</p><p>Konstruk perancangan dan persediaan mempunyai kebolehpercayaan responden (0.97) dan</p><p>kebolehpercayaan item (0.30). Konstruk pelaksanaan dan penyampaian mempunyai</p><p>kebolehpercayaan responden (0.85) dan kebolehpercayaan item (0.40). Konstruk kaedah</p><p>penilaian, pencapaian objektif dan refleksi mempunyai kebolehpercayaan responden (0.86)</p><p>dan kebolehpercayaan item (0.45) manakala konstruk tanggungjawab profesional guru</p><p>mempunyai kebolehpercayaan responden (0.68) dan kebolehpercayaan item (0.33).</p><p>Kesimpulannya, instrumen penyeliaan guru bidang penyediaan dan penyajian makanan</p><p>yang dibangunkan adalah sah dan boleh dipercayai. Implikasi kajian menunjukkan</p><p>instrumen ini boleh digunakan oleh pentadbir untuk menilai pengajaran guru bidang</p><p>penyediaan dan penyajian makanan di dalam kelas.</p>