Hubungan persekitaran keluarga dengan tingkah laku ponteng murid berkeperluan Pendidikan Khas masalah pembelajaran (MBPKMP) - Tree Nurhayaty Masrukin (2020)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji hubungan persekitaran keluarga dengan tingkah laku ponteng murid berkeperluan pendidikan khas masalah pembelajaran (MBPKMP). Teori Maslow (Humanistik) dan Teori Bronfenbrenner (ekologi) digunakan dalam kajian ini untuk menerangkan konsep persekitaraan keluarga yang merangkumi aspek pendapatan keluarga, aksesibiliti dan sosialisasi keluarga. Kaedah tinjauan digunakan sebagai reka bentuk kajian. Kajian ini dijalankan di 16 buah sekolah rendah PPKI daripada dua daerah di Negeri Selangor. Populasi kajian terdiri daripada 143 pelajar MBPKMP dan sampel seramai 103 pelajar telah dipilih secara rawak. Salah seorang ibu bapa pelajar yang terlibat dalam kajian ini telah juga dipilih sebagai responden. Instrumen kajian terdiri daripada soal selidik yang telah disahkan oleh enam orang pakar bidang. Kebolehpercayaan instrumen telah diukur menggunakan pekali Cronbach Alpha, iaitu = 0.94. Statistik deskriptif dan inferens seperti kekerapan, peratusan, min, sisihan piawai, dan korelasi Pearson telah digunakan untuk menganalisis data. Dapatan kajian mendapati hubungan yang signifikan tetapi lemah dan sonsang di antara pendapatan keluarga dengan tingkah laku ponteng (r= -0.23; p<0.05). Hasil analisis korelasi juga menunjukkan hubungan yang signifikan tetapi lemah dan sonsang di antara aksesibiliti dengan tingkah laku ponteng (r= -0.21; p<0.05). Begitu juga dengan sosialisasi, didapati hubungan yang signifikan sederhana kuat tetapi sonsang di antara sosialisasi dengan tingkah laku ponteng (r= -0.37; p<0.05). Kesimpulannya, dapatan utama kajian menunjukkan persekitaran keluarga mempunyai hubungan yang sonsang dengan tingkah laku ponteng dalam kalangan pelajar MBPKMP di negeri Selangor. Dengan kata lain, persekitaran keluarga yang positif akan mengurangkan tingkah laku ponteng. Implikasi kajian menunjukkan dapatan kajian ini penting di mana pihak ibu bapa perlu meningkatkan persekitaran keluarga yang sihat dan positif untuk mengurangkan tingkah laku ponteng dalam kalangan anak mereka yang mempunyai masalah pembelajaran.