Pembangunan aplikasi pembelajaran berasaskan permainan dalam talian (PBPDT) bagi topik kebarangkalian mudah dan kesannya terhadap pencapaian murid tingkatan dua - Norhayati Yusoff (2022)
Tujuan kajian ini adalah untuk membangunkan aplikasi pembelajaran berasaskan permainan (PBPDT) bagi topik Kebarangkalian Mudah dan kesannya terhadap pencapaian murid tingkatan dua. Penyelidikan ini menggunakan pendekatan penyelidikan reka bentuk dan pembangunan (PRP). Kajian ini dijalankan dalam tiga fasa. Fasa pertama adalah fasa analisis keperluan. Fasa ini menggunakan soal selidik yang diedarkan kepada 500 orang murid tingkatan dua untuk memantau keperluan pembangunan aplikasi PBPDT. Data soal selidik yang diperoleh dianalisis menggunakan perisian IBM SPSS Statistics versi 23 menunjukkan bahawa terdapat keperluan kepada pembangunan aplikasi PBPDT dimana minat murid terhadap permainan dalam talian adalah sederhana dengan nilai min 3.382. Fasa kedua ialah fasa rekabentuk dan pembangunan aplikasi melibatkan kesepakatan 11 orang pakar terhadap komponen konstruk dan item menggunakan teknik Fuzzy Delphi Method. Dapatan menunjukkan, pakar telah menerima 7 kontsruk utama dengan 39 item untuk reka bentuk dan pembangunan aplikasi ini. Fasa ketiga ialah fasa penilaian menggunakan kaedah kuasi experiment yang melibatkan 60 orang murid tingkatan dua untuk menguji kesan terhadap pencapaian mereka. Dapatan menunjukkan pencapaian yang tinggi dalam kalangan murid tingkatan dua bagi kumpulan rawatan berbanding kumpulan kawalan. Kesimpulannya, aplikasi PBPDT boleh digunakan untuk meningkatkan pencapaian murid tingkatan dua bagi tajuk Kebarangkalian Mudah. Implikasinya, pembangunan aplikasi PBPDT bagi topik yang lain boleh diterapkan.