Pembangunan dan penilaian perisian multimedia interaktif asas pembelajaran ukulele untuk pelajar tingkatan 1: ukulele sulung saya - Muadzam Muhamad (2021)
Perisian multimedia interaktif ialah perisian komputer yang memberikan pengguna kebebasan untuk mengawal, menggabungkan, dan memanipulasi berbagai jenis media seperti teks, audio, video, grafik dan animasi. Tujuan kajian ini ialah untuk membangunkan satu perisian multimedia interaktif pembelajaran asas permainan ukulele untuk pelajar tingkatan satu sekolah menengah. Berbeza dengan kebanyakan bahan pembelajaran yang terdapat di atas talian dan pasaran, kajian ini dilakukan secara sistematik dan dibangunkan dalam Bahasa Melayu bagi memudahkan pemahaman murid di sekolah. Perisian multimedia ini dibangunkan berdasarkan kepada kandungan Dokumen Standard Kurikulum dan Pentaksiran (DSKP) Mata Pelajaran Pendidikan Muzik Sekolah Menengah Malaysia. Proses untuk membangunkan perisian multimedia ini menggunakan model pembangunan instruksional ADDIE yang mempunyai 5 fasa iaitu fasa analisis, fasa reka bentuk, fasa pembangunan, fasa pelaksanaan dan fasa penilaian. Perisian multimedia ini diharapkan menjadi sumber alternatif yang dapat dimanfaatkan oleh pelajar dan guruguru muzik. Kutipan data dilakukan melalui kaedah temu bual dan penilaian kebolehgunaan oleh lima orang pakar yang terdiri daripada guru muzik dan guru teknologi pendidikan. Penilaian kebolehgunaan perisian multimedia turut dilakukan oleh tiga orang pelajar sekolah aliran muzik. Hasil kajian menunjukkan kandungan, reka bentuk dan penilaian kebolehgunaan perisian multimedia ini menepati keperluan dan sesuai digunakan dalam pembelajaran ukulele untuk sekolah menengah.