Perlaksanaan Elemen Merentas Kurikulum Keusahawanan dalam Pendidikan Seni Visual sekolah rendah - Sumiyah Yahaya (2021)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti perlaksanaan Elemen Merentas Kurikulum Keusahawanan dalam mata pelajaran Pendidikan Seni Visual sekolah rendah. Kajian ini memberi tumpuan terhadap aplikasi Buku Panduan Elemen Merentas Kurikulum Keusahawanan yang disediakan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia terbitan Bahagian Pembangunan Kurikulum pada tahun 2012. Kajian ini memfokuskan kepada lima Elemen yang terkandung dalam Buku Panduan Elemen Merentas Kurikulum Keusahawanan seperti yang disarankan dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Kajian ini menggunakan pendekatan kualitatif dengan rekabentuk kajian kes ke atas sebuah sekolah kategori luar bandar. Peserta kajian terdiri daripada 30 orang murid dan 10 orang guru. Selain penerapan elemen merentas kurikulum dalam proses pengajaran dan pembelajaran, peserta kajian turut terlibat dalam aktiviti karnival keusahawanan di peringkat Daerah dengan membuat jualan karya seni yang hasilkan. Instrumen temu bual dan pemerhatian digunakan dalam kajian ini untuk mendapatkan data. Data dianalisis secara deskriptif menggunakan kaedah analisis kandungan berdasarkan indikator yang ditetapkan dalam Buku Panduan Elemen Merentas Kurikulum Keusahawanan. Dapatan menunjukkan hampir kesemua peserta kajian mampu menguasai keseluruhan Elemen Merentas Kurikulum Keusahawanan yang disarankan. Berdasarkan analisis naratif terhadap perserta kajian menunjukkan bahawa penggunaan Buku Panduan Elemen Merentas Kurikulum Keusahawanan berjaya memberi impak positif ke arah kemenjadian murid yang holistik. Kajian ini mencadangkan agar penggunaan Buku Panduan Elemen Merentas Kurikulum Keusahawanan diperluaskan penggunaannya, khususnya dalam kalangan guru untuk dijadikan sebagai garis panduan dalam menyulam nilai keusahawanan agar aktiviti pengajaran dan pembelajaran lebih menarik dan bermakna.