Hubungan antara kecerdasan emosi dan tekanan belajar dengan pencapaian akademik dalam kalangan murid sekolah menengah - Nur Hazlinda Azizan (2021)
Kajian ini bertujuan mengkaji hubungan antara kecerdasan emosi dan tekanan belajar dengan pencapaian akademik dalam kalangan murid sekolah menengah. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif. Seramai 285 orang murid Tingkatan Empat dari sepuluh buah sekolah menengah di daerah Tampin dipilih sebagai responden melalui persampelan rawak mudah. Instrumen yang digunakan dalam kajian ini adalah soal selidik kecerdasan emosi (SSKE) yang telah diubahsuai oleh Abdul Malek dan soal selidik tekanan 3SQ yang dibina oleh Muhamad Saiful Bahri. Data dianalisis melalui statistik deskriptif dan inferensi seperti frekuensi, peratusan, min, sisihan piawai, ujian t dan korelasi pearson. Hasil kajian menunjukkan tahap kecerdasan emosi murid berada pada tahap yang tinggi dan tahap tekanan belajar adalah sederhana. Manakala keputusan ujian t menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan antara jantina dengan kecerdasan emosi (t = -.892; df = 283, p = 0.373 > 0.05) dan terdapat perbezaan yang signifikan antara jantina dengan tekanan belajar (t = -5.748; df = 283, p = 0.000 < 0.05). Dapatan analisis korelasi pearson pula menunjukkan tidak terdapat hubungan yang signifikan antara kecerdasan emosi dengan pencapaian akademik murid (r = .053, p = .375 > 0.05) dan terdapat hubungan yang signifikan antara tekanan belajar dengan pencapaian akademik (r = .117, p = .049 < 0.05). Kesimpulannya, tekanan belajar yang sederhana boleh memberi kesan kepada tahap pencapaian akademik murid dan perhatian yang lebih serius perlu diberikan kepada setiap murid dalam menghadapi masalah tekanan belajar mereka. Implikasi kajian pula menunjukkan bahawa tekanan belajar yang berbeza mengikut jantina dapat memberikan garis panduan kepada pihak kaunselor sekolah untuk merancang dan menyusun kaedah terbaik bagi murid menangani masalah tekanan belajar berdasarkan kepada jantina mereka