Pembangunan dan kesahan Modul SK-Plus untuk murid masalah pembelajaran tahap satu di sekolah rendah - Normala Miswan (2021)
Kajian ini bertujuan membangun dan menguji modul bagi melihat pembangunan dan kesahan Modul SK-Plus. Ia merupakan singkatan daripada Sentuhan Kasih: Program Latihan Untuk Menulis . Pembangunan modul ini adalah untuk meningkatkan minat dan pencapaian menulis murid bermasalah pembelajaran tahap satu. Kajian ini menggunakan kaedah kumulatif dan kuantitatif untuk mengumpul data kesahan modul dan kebolehgunaan modul SK-Plus. Dalam kajian ini empat set instrument digunakan iaitu Borang Senarai Semak Pemerhatian, Borang Soal Selidik Pakar, Soalan Ujian Pra, dan Soalan Ujian Pos. Kajian dijalankan di sebuah sekolah rendah dalam daerah Kuala Selangor. Seramai lima orang pakar dilantik untuk menilai instrument yang dibina. Tiga orang guru Pendidikan Khas juga diambil sebagai pembantu untuk mengisi borang senarai semak untuk menilai perkembangan sampel yang digunakan. Pengkaji menggunakan empat sampel yang terdiri daripada dua orang murid sindrom down dan dua orang murid autism yang menghadapi masalah kurang minat dengan aktiviti menulis sewaktu sesi pengajaran dan pembelajaran dijalankan. Data kajian dianalisis dengan menggunakan kaedah kuantitatif dan kualitatif. Hasil kajian menunjukkan kebolehgunaan modul SK-Plus berada pada tahap positif dan sesuai digunakan untuk murid bermasalah pembelajaran tahap satu. Kesemua aspek yang dinilai terhadap modul menunjukkan skor yang positif daripada pakar penilai. Manakala pencapaian menulis sampel juga menunjukkan prestasi yang positif berdasarkan perbandingan markah ujian pra dan ujian pos. Kajian ini menyumbangkan kepada Guru Pendidikan Khas khususnya dalam menambah idea untuk meningkatkan minat menulis murid masalah pembelajaran..