Kesan modul permainan mini berasaskan Teaching Games for Understanding terhadap perkembangan kemahiran motor kasar dan prestasi murid perempuan tahun 4 - Ishak Othman (2020)
Tujuan kajian ini adalah untuk menentukan kesan intervensi modul permainan mini berasaskan Teaching Games for Understanding (TGfU) terhadap perkembangan kemahiran motor kasar, prestasi dan tahap pemahaman murid perempuan Tahun 4 dalam membuat keputusan, pelaksanaan kemahiran dan sokongan. Reka bentuk kuasi- eksperimen telah digunakan dalam kajian ini untuk melihat kesan intervensi modul yang telah dijalankan selama enam minggu. Sampel kajian seramai 52 orang murid perempuan Tahun 4 telah dipilih secara rawak berkelompok yang kemudian dibahagikan kepada tiga kumpulan iaitu kumpulan rawatan TGfU (dengan Kiu, n=17), Kumpulan TGfU (tanpa Kiu, n=17), dan kumpulan kawalan (KSSR, n = 18). Kajian ini telah menggunakan tiga instrumen iaitu Total Gross Motor Development-2 (TGMD- 2) bagi mengukur perkembangan kemahiran motor kasar, Games Performance Assessment Instrument (GPAI) dan soalan Temu Bual Berstruktur untuk mengukur prestasi bagi menentukan tahap pemahaman murid dalam membuat keputusan, pelaksanaan kemahiran dan sokongan. Dapatan kajian menunjukkan min ujian pasca untuk kemahiran motor kasar bagi kumpulan TGfU dengan Kiu (M=80.65; SP=2.45), kumpulan TGfU tanpa Kiu (M=77.12; SP=2.67) dan kumpulan kawalan (M=74.00; SP=2.40) agak berbeza. Ujian ANOVA telah menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan min pasca ujian bagi tahap pelaksanaan kemahiran [F(2, 49)= 20.99; p=0.01], membuat keputusan [F(2, 49) = 24.25; p=0.01] dan sokongan [F(2, 49) = 23.73, p=0.01] bagi ketiga-tiga kumpulan. Dalam konteks triangulasi, data kualitatif temu bual telah menyokong data kuantitatif dalam aspek pemahaman dimana peserta kumpulan TGfU dengan Kiu menunjukkan pemahaman yang lebih baik dalam prestasi. Kesimpulan, dapatan utama kajian telah menunjukkan bahawa modul permainan mini berasaskan TGfU adalah berkesan dalam aspek kemahiran motor kasar, prestasi dan pemahaman bagi kumpulan TGfU dengan Kiu. Implikasi daripada kajian ini telah menunjukkan bahawa modul permainan mini berasaskan TGfU dengan Kiu boleh digunakan oleh guru pendidikan jasmani di sekolah rendah untuk membina kecekapan kemahiran motor kasar, meningkatkan prestasi serta tahap pemahaman murid dalam membuat keputusan, pelaksanaan kemahiran dan sokongan dalam permainan.