Amalan pembelajaran hafazan al quran dalam kalangan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama - Ahmad Rozaini Ali Hasan (2020)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti amalan pembelajaran hafazan al-Quran dalam kalangan pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan Agama (SMKA) yang melaksanakan program Tahfiz Model Ulul Albab (TMUA). Kajian ini dijalankan dengan menggunakan reka bentuk penyelidikan kuantitatif dengan menggunakan kaedah tinjauan bagi mengkaji enam objektif kajian dan menjawab lapan persoalan kajian serta 16 hipotesis. Seramai 183 orang pelajar dipilih sebagai responden kajian yang diambil dari empat buah SMKA TMUA. Instrumen set soal selidik digunakan untuk mengenal pasti kaedah hafazan, faktor-faktor pembelajaran hafazan dan permasalahan pelajar dalam hafazan al-Quran. Data kajian ini dianalisis secara kuantitatif dengan menggunakan kekerapan, peratus, min, ujian-t, dan ujian Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM). Dapatan kajian menunjukkan amalan pembelajaran hafazan berdasarkan perspektif pelajar berada pada tahap sederhana. Selain itu, dapatan melalui ujian-t pula menunjukkan tiada perbezaan yang signifikan antara kaedah hafazan pelajar berdasarkan latar belakang demografi dari segi jantina, pencapaian hafazan dan aspek khatam al- Quran. Manakala dapatan kajian terhadap faktor-faktor pembelajaran hafazan al-Quran menunjukkan faktor ibu bapa dan rakan mempunyai hubungan positif yang signifikan dengan pencapaian hafazan pelajar. Walau bagaimanapun, faktor guru, masyarakat, sekolah dan selebriti didapati tidak menyokong hipotesis kajian. Oleh itu, dapatan ini menunjukkan kepentingan peranan ibu bapa dan rakan dalam amalan pembelajaran hafazan al-Quran pelajar. Secara umumnya, kaedah hafazan al-Quran dan faktor pembelajaran hafazan al-Quran mempunyai pengaruh dalam pembelajaran hafazan al- Quran pelajar SMKA TMUA. Di samping itu, permasalahan pelajar perlu diberikan perhatian oleh semua pihak yang terlibat dalam pembelajaran hafazan al-Quran pelajar. Implikasi kajian ini dapat menentukan beberapa kaedah hafazan, faktor-faktor pembelajaran dan permasalahan pelajar yang perlu diberi perhatian oleh semua pihak yang terlibat dalam merancang dan melaksanakan pengajaran dan pembelajaran pelajar di SMKA TMUA.