Pelaksanaan pembelajaran dan pemudahcaraan peribahasa Bahasa Melayu menggunakan bahan multimodal di sekolah menengah - Shaline Sanmugam (2021)
Kajian ini bertujuan mengkaji tahap penguasaan murid dalam peribahasa bahasa Melayu dengan menggunakan bahan multimodal di samping menarik minat murid untuk mengikuti sesi pembelajaran peribahasa di dalam kelas. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti strategi yang digunakan oleh guru dalam melaksanakan peribahasa di sekolah, mengenal pasti pendekatan PdPc guru menggunakan bahan multimodal dan menghuraikan kesan penggunaan bahan multimodal dalam pengajaran peribahasa bahasa Melayu terhadap pembelajaran murid. Kajian ini berbentuk kualitatif dengan menggunakan kaedah kajian kes. Tiga teknik pengumpulan data telah digunakan, iaitu pemerhatian, temu bual separa berstruktur dan analisis dokumen. Tiga orang guru bahasa Melayu terlibat sebagai peserta kajian utama, manakala murid-murid di dalam kelas mereka turut dijadikan sebagai informan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa terdapat dua strategi yang digunakan oleh guru untuk mengajar peribahasa bahasa Melayu menggunakan elemen bahan multimodal, iaitu strategi berpusatkan guru dan strategi berpusatkan murid. Pendekatan PdPc yang kerap digunakan oleh guru ialah pendekatan belajar sambil bermain dengan menggunakan bahan multimodal seperti bahan visual, auditori dan kinestetik. Kajian turut mendapati bahawa penggunaan bahan multimodal dalam PdPc peribahasa bahasa Melayu dapat membantu mewujudkan suasana pembelajaran yang aktif, menarik minat murid, mendorong murid untuk lebih fokus, berfikiran terbuka, kreatif, kritis dalam menyelesaikan masalah dan turut meningkatkan prestasi murid dalam menguasai peribahasa di dalam kelas. Secara keseluruhannya, kajian ini memberi implikasi terhadap pembelajaran murid, iaitu dapat mempengaruhi sikap, motivasi dan pencapaian mereka dalam pembelajaran bahasa Melayu, khususnya dalam aspek peribahasa, serta dapat mendorong guru bahasa Melayu untuk mempelbagaikan kaedah pengajaran mereka di sekolah bersesuaian dengan teknik pengajaran dan pembelajaran abad ke-21.