Perubahan tingkah laku Generasi Z terhadap persekitaran semula jadi menggunakan Immersive Virtual Nature (IVN) - Muhammad Za\'im Mohd Sofian (2021)
Generasi Z adalah generasi digital yang mula didedahkan dengan internet dan mengikuti perkembangan teknologi sejak zaman kanak-kanak. Ianya memberi kesan kepada tingkah laku mereka terhadap persekitaran semula jadi. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji perubahan tingkahlaku Generasi Z terhadap persekitaran semula jadi melalui Immersive Virtual Nature (IVN). Dengan peserta kajian seramai sebelas orang, kaedah kajian kualitatif secara temu bual separa berstruktur telah digunakan dalam penyelidikan ini. Kajian ini mendapati tingkah laku Generasi Z terhadap persekitaran semula jadi mempunyai keterbatasan bergantung kepada persekitaran tempat tinggal, aksesibiliti, darjah ketersampaian, ketakutan terhadap ruang asing dan ketagihan terhadap dunia maya. Mereka cenderung terhadap persekitaran maya kerana terdedah dengan teknologi maya dari peringkat awal dan dipengaruhi oleh faktor peredaran zaman. Oleh itu, setelah IVN digunakan, peserta kajian mendapat pengalaman yang imersif, menyeronokkan dan perasaan seolah-olah mereka berada di ruang semula jadi sebenar. Disebabkan oleh limitasi IVN, terdapat juga pengalaman kurang nyata yang dialami oleh peserta kajian. IVN juga telah memberikan perubahan tingkah laku dari segi perasaan ingin pergi dan juga kesan emosi yang baik kepada generasi Z apabila menggunakannya. Generasi Z dalam kajian ini mendapati IVN mempunyai potensi sebagai alat yang mempengaruhi tingkahlaku mereka terhadap persekitaran semula jadi dengan penambahbaikan seperti elemen; gamifikasi, multimedia, deria sentuhan dan durasi lebih pendek.