Kesan penggunaan kaedah bulat dan potong terhadap pemahaman, minat dan pencapaian numerasi murid tahun 1 - Rohani Saimi (2021)
Kajian ini bertujuan untuk melihat kesan penggunaan kaedah bulat dan potong terhadap pemahaman, minat dan pencapaian numerasi murid Tahun 1 bagi fakta asas operasi tolak. Pendekatan kuantitatif dengan reka bentuk kuasi eksperimen telah digunakan dalam kajian ini. Sampel kajian ini melibatkan 62 orang murid Tahun 1 dari sebuah sekolah di daerah Klang, Selangor. Sampel dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan rawatan (n = 31) dan kumpulan kawalan (n = 31). Dua instrumen telah digunakan dalam kajian ini iaitu borang soal selidik dan soalan ujian pencapaian. Data dianalisis secara deskriptif dan inferensi. Dapatan analisis soal selidik menunjukkan nilai min pemahaman (M = 3.63; SP = 0.42) dan minat (M = 3.25; SP = 0.43) adalah tinggi. Ini menunjukkan pemahaman dan minat murid terhadap numerasi berada pada tahap yang baik. Dapatan ujian pra untuk kedua-dua kumpulan menunjukkan skor min hampir sama untuk kumpulan rawatan (M = 6.03; SP = 2.19) dan kumpulan kawalan (M = 5.08; SP = 2.11). Namun, skor min ujian pasca bagi kumpulan rawatan adalah lebih tinggi (M = 14.53; SP = 1.75) berbanding kumpulan kawalan (M = 9.96; SP = 3.14). Keputusan ujian-t untuk kumpulan rawatan menunjukkan perbezaan signifikan antara ujian pra dan pasca (t = -24.85; p < 0.05). Kesimpulannya, kajian ini menunjukkan kaedah bulat dan potong dapat meningkatkan pemahaman, minat dan pencapaian numerasi murid Tahun 1. Implikasinya, kaedah bulat dan potong sesuai digunakan sebagai satu kaedah pengajaran dan pembelajaran numerasi agar murid Tahun 1 lebih memahami fakta asas operasi tolak.