Pendekatan multimodiliti terhadap interaksi bahasa dan imej dalam kartun Usik-Usik - Nur Izzati Abdullah (2022)
Kajian ini bertujuan untuk menjelaskan pendekatan multimodaliti melalui mod linguistik dan mod visual terhadap interaksi bahasa dan imej dalam kartun Usik-Usik, di samping merumuskan isu-isu pendidikan di dalamnya dan mengesyorkan langkahlangkah untuk mengatasinya. Reka bentuk penyelidikan kualitatif telah dipilih untuk menganalisis kandungan teks multimodaliti kartun. Untuk tujuan ini, dua teori digabungkan iaitu teori Sistemik Fungsional Linguistik yang diperkenalkan oleh Halliday untuk menganalisis mod linguistik dan pendekatan visual semiotik sosial yang digagaskan oleh Kress dan van Leeuwen untuk menganalisis mod visual. Data kajian yang mengandungi sebanyak 50 ilustrasi kartun diperoleh daripada buku kartun Usik-Usik (Koleksi Sinikal Dunia Pendidikan). Dapatan kajian menunjukkan bahawa teks bahasa merupakan mod linguistik yang bertindak sebagai elemen multimodaliti yang berkesan dan menjadi pelengkap kepada mod visual yang terdapat pada karya kartun. Strategi kartunis membina representasi naratif dan representasi konseptual di bawah mod visual telah dapat mewakili objek dan menggambarkan hubungannya dengan dunia pendidikan serta merangsang pengalaman fizikal melalui interaksi visual. Sebagai kesimpulan, peranan mod linguistik adalah untuk menyediakan konteks dalam karya kartun sebagai maklumat tambahan supaya pembaca dapat memahami mesej yang hendak disampaikan dengan lebih jelas dan mendalam. Isu-isu dalam dunia pendidikan akan dapat ditangani hanya melalui pelibatan daripada pelbagai pihak yang berkaitan. Penggubal dasar perlu memahami dan mendalami pelbagai masalah dunia pendidikan kerana mengubah pendidik tanpa mengubah dasar pendidikan tidak akan mendatangkan kesan yang ketara dalam sistem pendidikan sedia ada. Implikasi kajian menunjukkan bahawa pengintegrasian teori mampu memberi alternatif pendekatan yang boleh digunakan dalam menganalisis multimodaliti kartun.