Pembinaan aplikasi mudah alih ARcell bagi tajuk struktur sel dan organel untuk Biologi tingkatan 6 - Rohani Hashim (2022)
Kajian ini bertujuan untuk membangunkan dan menilai kebolehgunaan aplikasi mudah alih augmentasi realiti bagi topik Struktur Sel dan Organel yang dinamakan sebagai ARcell. Reka bentuk kajian yang digunakan adalah kajian pembangunan. Pembangunan aplikasi mudah alih ARcell ini adalah berdasarkan Model ADDIE dengan integrasi Teori Pembelajaran Konstruktivisme dan Teori Pembelajaran Kognitif Multimedia Mayer. Kesahan aplikasi mudah alih ARcell ditentukan oleh pakar manakala kebolehpercayaan ditentukan berdasarkan kajian rintis. Kebolehgunaan aplikasi mudah alih ARcell ini ditentukan melalui perspektif 101 pelajar tingkatan enam yang dipilih secara rawak dari tiga sekolah berbeza di Melaka. Data dianalisis secara deskriptif menggunakan perisian SPSS. Hasil kajian menunjukkan bahawa aplikasi mudah alih ARcell mempunyai kesahan yang baik dari aspek isi kandungan (S-CVI=1.00), aspek teknikal (S-CVI=0.97) dan juga mempunyai kebolehpercayaan yang baik dengan nilai Alpha Cronbach 0.94 daripada perspektif pelajar dan 0.97 daripada perspektif guru. Aplikasi mudah alih ARcell juga mempunyai kebolehgunaan yang baik dari aspek reka bentuk, fungsi, kemudahan penggunaan, kebolehbelajaran, kepuasan, penggunaan masa hadapan dan kebolehpercayaan sistem dengan nilai purata min yang tinggi iaitu 3.94. Kesimpulannya, aplikasi mudah alih ARcell mempunyai kesahan, kebolehpercayaan serta kebolehgunaan yang baik untuk digunakan dalam pembelajaran biologi tingkatan enam bagi topik Struktur Sel dan Organel. Implikasi kajian ini menunjukkan bahawa aplikasi mudah alih ARcell dapat digunakan sebagai bahan bantu mengajar tambahan dan berpotensi menjadi pemangkin kepada pendekatan pembelajaran bersifat global yang baharu di Malaysia.