Faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan pelanggan terhadap pelaksanaan ar-rahnu di Kota Langsa, Aceh - Evi Khairunnisa (2018)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis faktor-faktor yang mempengaruhi penerimaan pelanggan terhadap pelaksanaan ar-Rahnu di Kota Langsa, Aceh. Kajian kuantitatif ini menggunakan boring soal selidik ini melibatkan 185 responden yang dipilih melalui pensampelan rawak. Data dianalisis dengan menggunakan analisis regresi pelbagai. Dapatan kajian menunjukkan bahawa faktor tempat (= 0.301, p= 0.001), produk (=0.257, p=0.004), dan promosi (=0.200, p=0.020), secara signifikan mempengaruhi penerimaan pelanggan. Namun faktor harga (=0.143, p=0.147) tidak berpengaruh secara signifikan penerimaan pelanggan terhadap pelaksanaan ar-Rahnu. Implikasi kajian mengetengahkan tentang kepentingan peranan institusi ar-Rahnu yang perlu diperkemas bagi membantu masyarakat memahami sistem pajak gadai Islam dengan lebih baik dan menjadikannya sebagai alternatif bagi pajak gadai konvensional yang telah lama digunakan. Kajian juga mencadangkan agar jumlah institusi ar-Rahnu terus diperluas di serata tempat agar mudah diakses oleh masyarakat sekeliling terutamnya golongan Muslim. Kesimpulan daripada kajian ini terdapat empat faktor penting yang mempengaruhi penerimaan pelanggan terhadap pelaksanaan ar-Rahnu di Kota Langsa, Aceh. Ini termasuklah promosi, produk, harga dan tempat. Meskipun begitu, pengendali ar-Rahnu di kawasan tersebut perlu berusaha dengan lebih keras bagi memastikan masyarakat terus sedar terhadap kebaikan dan kelebihan menggunakan system pajak gadai yang ditawarkan.