Kesan modul pengaturcaraan menggunakan aplikasi Scratch bagi mata pelajaran Asas Sains Komputer terhadap pencapaian murid - Nurdiyana Ahmad Fuaddi (2021)
Kajian ini bertujuan membangunkan modul pengaturcaraan menggunakan aplikasi Scratch dan mengenal pasti kesan modul terhadap pencapaian murid-murid tingkatan dua bagi mata pelajaran Asas Sains Komputer (ASK). Sebuah modul telah dibangunkan berpandukan model Sidek bagi topik Struktur Kod Arahan. Kajian ini menggunakan reka bentuk kuantitatif dengan kaedah kuasi-eksperimen yang melibatkan 30 orang murid tingkatan dua di sebuah sekolah di Kuala Lumpur. Teknik persampelan rawak berkelompok digunakan dan murid-murid dibahagikan kepada kumpulan rawatan dan kumpulan kawalan. Dua jenis instrumen kajian yang digunakan ialah ujian pra dan pasca dan soal selidik kebolehgunaan modul. Data dianalisis menggunakan statistik deskriptif dan inferens yang melibatkan ujian-t sampel bebas. Dapatan kajian bagi soal selidik kebolehgunaan modul telah diperoleh daripada tiga orang pakar dalam bidang ASK. Bagi kebolehgunaan modul, dapatan kajian menunjukkan panel pakar bersetuju bahawa modul pengaturcaraan menggunakan aplikasi Scratch mempunyai tahap kebolehgunaan yang baik bagi kelima-lima aspek, iaitu aspek format (M=4.63, SP=.257), isi kandungan (M=4.47, SP=.474), kebolehcapaian objektif (M=4.33, SP=.577), kebolehlaksanaan proses pengajaran dan pembelajaran (M=4.44, SP=.556), dan kepuasan (M=4.72, SP=.255). Bagi kesan modul terhadap pencapaian murid, dapatan kajian menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan dalam pencapaian ujian pasca di antara kumpulan rawatan (M=60.67, SP=13.009) dan kumpulan kawalan (M=51.53, SP=11.115) bagi topik Struktur Kod Arahan, iaitu t(28) = -2.067, p<.05. Kesimpulannya, kajian ini menunjukkan ciri-ciri modul pengaturcaraan yang menggunakan aplikasi Scratch bagi topik Struktur Kod Arahan dapat meningkatkan pencapaian murid-murid. Implikasi kajian ini menunjukkan ciri-ciri yang terdapat dalam modul boleh dijadikan sebagai panduan bagi pembangunan bahan pembelajaran yang bersesuaian dengan pembelajaran abad ke-21 dan modul pengaturcaraan ini dapat memberi kesan yang baik terhadap pencapaian murid.