Modifikasi Modul Pengajaran Teknik Tongkat Putih dalam mengukuhkan kemahiran Orientasi dan Mobiliti orang kurang upaya (OKU) Penglihatan - Waqin Hidayat Abd Rahim (2022)
Kajian kualitatif ini bertujuan untuk menguji keberkesanan Modifikasi Modul Pengajaran Kemahiran Teknik Tongkat Putih dalam mengukuhkan kemahiran Orientasi dan Mobiliti OKU Penglihatan. Kajian ini telah dijalankan di dua buah sekolah dan melibatkan empat orang peserta dimana setiap sekolah terdapat dua orang peserta. Peserta terdiri daripada dua orang guru pendidikan khas yang mengajar murid bermasalah penglihatan dan dua orang murid bermasalah penglihatan yang berumur 12 dan 14 tahun. Kajian mengguna tiga jenis kaedah pengumpulan data iaitu kaedah pemerhatian, temu bual dan analisis dokumen. Data pemerhatian digunakan sebagai asas kepada dapatan kajian manakala data temu bual dan analisis dokumen digunakan untuk menyokong data pemerhatian. Analisis dapatan kajian menunjukkan bahawa guru dapat memahami dan menerangkan kepada murid dengan baik tentang isi kandungan yang telah dinyatakan. Guru juga dapat meningkatkan lagi pengetahuan mereka melalui teknik tongkat yang dinyatakan kerana terdapat teknik tongkat yang baru bagi mereka. Murid dilihat dapat memahami penerangan yang disampaikan oleh guru. Murid juga dapat menggunakan teknik tongkat yang sesuai di tempat yang dinyatakan. Murid dapat melakukan aktiviti yang dinyatakan dengan baik namun begitu terdapat beberapa teknik tongkat yang masih memerlukan masa untuk menguasainya. Kajian ini menunjukkan bahawa Modifikasi Modul Pengajaran Teknik Tongkat Putih yang dilakukan dapat meningkatkan lagi kefahaman guru dalam mengajar kemahiran teknik tongkat putih kepada murid dan seterusnya dapat membantu murid untuk menguasai kemahiran teknik tongkat putih.