Penggunaan kaedah bacaan ulangan untuk membantu kemahiran membaca murid pemulihan khas - Nor Khairunisa Adnan (2022)
Kajian ini bertujuan menyelidiki penggunaan kaedah bacaan ulangan untuk membantu kemahiran membaca murid pemulihan khas. Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti masalah kemahiran membaca murid pemulihan khas, mengenal pasti pelaksanaan kaedah bacaan ulangan serta mengenal pasti perubahan terhadap kemahiran membaca yang diperoleh melalui pelaksanaan kaedah bacaan ulangan. Reka bentuk kajian adalah kajian kualitatif dengan pendekatan kajian kes. Kajian ini dijalankan di sebuah sekolah rendah di Merlimau, Melaka. Peserta kajian ini terdiri daripada lima orang murid pemulihan khas dan seorang guru mata pelajaran Bahasa Melayu. Peserta kajian telah dipilih secara persampelan bertujuan. Kelima-lima murid merupakan murid pemulihan khas yang menghadapi masalah dalam kemahiran membaca. Kaedah pengumpulan data yang digunakan adalah pemerhatian, temu bual dan analisis dokumen. Manakala instrumen kajian pula melibatkan borang skor pentaksiran lisan, senarai semak, borang catatan pemerhatian, analisis rekod perkembangan prestasi murid serta protokol temu bual. Pemerhatian dijalankan sebanyak enam kali yang merangkumi satu peringkat baseline dan lima kali sesi kaedah bacaan ulangan. Pengekodan transkrip temu bual dijalankan sebanyak dua kitaran dengan pendekatan deduktif. Proses analisis data dilakukan secara manual dengan menganalisis dan membanding dapatan instrumen kajian secara perbandingan berterusan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa penggunaan kaedah bacaan ulangan membantu mengurangkan bilangan perkataan yang salah dibaca oleh murid. Penggunaan kaedah bacaan ulangan juga didapati mengurangkan bilangan masalah kemahiran membaca serta meningkatkan kelajuan bacaan murid. Kesimpulan yang diperoleh daripada kajian ini adalah kaedah bacaan ulangan meningkatkan kemahiran membaca murid pemulihan khas. Implikasi kajian menunjukkan bahawa penggunaan kaedah bacaan ulangan menghasilkan kelancaran membaca dalam kalangan murid pemulihan khas.