Tingkah laku pro alam sekitar dalam kalangan pengunjung kawasan rekreasi air di daerah Hulu Selangor, Selangor - Rahim Sudirman (2022)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis ujian faktor, tahap indeks kepentingan relatif dan sumbangan antara pemboleh ubah pengetahuan, nilai, kemahiran terhadap tingkah laku pro alam sekitar dalam kalangan pengunjung kawasan rekreasi air di daerah Hulu Selangor, Selangor. Pendekatan kuantitatif dengan reka bentuk tinjauan melalui soal selidik telah digunakan dalam kajian ini. Sampel kajian terdiri daripada 360 orang pengunjung kawasan rekreasi air dengan menggunakan teknik pensampelan rawak berstrata untuk memilih kawasan rekreasi air dan pensampelan rawak mudah bagi pemilihan responden. Analisis Faktor Eksploratori (EFA), Analisis Indeks Kepentingan Relatif (RII), dan Analisis inferensi (Regrasi) digunakan untuk menjawab setiap persoalan kajian. Dapatan kajian menunjukkan analisis indeks kepentingan relatif bagi pengetahuan (0.8871), nilai (0.8816) berada pada tahap kepentingan tinggi manakala kemahiran (0.7569) dan tingkah laku alam sekitar (0.7373) berada pada tahap kepentingan tinggi-sederhana. Analisis regresi pula menunjukkan nilai dan kemahiran menyumbang kepada tingkah laku pro alam sekitar pengunjung sebanyak 67.4 peratus dengan nilai R2=.674, F=244.89, p<0.05. Kesimpulannya, pengunjung mempunyai tahap pengetahuan, nilai dan kemahiran alam sekitar yang baik terhadap tingkah laku pro alam sekitar, namun masih kurang penerapannya dalam kehidupan seharian. Ini menjelaskan bahawa kesedaran untuk bertingkah laku pro alam sekitar dalam kalangan pengunjung dan masyarakat masih perlu dipergiat menerusi program-program dan pendidikan secara formal mahupun tidak formal agar tingkah laku yang positif terhadap alam sekitar dapat diamalkan dalam kehidupan seharian pengunjung. Implikasi kajian ini boleh digunakan oleh pihak yang terlibat dalam menguruskan kawasan rekreasi seperti Pihak Berkuasa Tempatan dalam usaha merangka strategi yang dapat membantu meningkatkan tingkah laku pro alam sekitar bagi pengunjung kawasan rekreasi air.