Pembangunan bahan pengajaran dan pemudahcaraan (EBOOK) bagi topik WANG dalam kalangan murid bermasalah pembelajaran - Nurul Huda Ahmad Taib (2021)
Kajian ini bertujuan membangunkan bahan pengajaran ebook bagi topik Wang dalam kalangan murid bermasalah pembelajaran. Kajian ini juga akan menentukan kesahan dan kebolehgunaan ebook. Pembangunan ebook ini menggunakan model ADDIE. Seramai 72 orang guru Matematik Pendidikan Khas di negeri Perak telah dipilih sebagai sampel dalam menentukan kebolehgunaan ebook. Data dianalisis menggunakan statistik deskriptif iaitu peratusan dan min. Kesahan dinilai oleh 5 orang pakar dengan pencapaian kesahan 83.5%. Nilai skor min kebolehgunaan bagi empat konstruk iaitu reka bentuk, interaktif, mesra pengguna, kegunaan dan kesesuaian ialah 4.26, 4.33, 4.36 dan 4.39. Kesimpulannya, nilai peratusan pencapaian kesahan dan nilai skor min kebolehgunaan ebook yang dibangunkan adalah sangat baik dan sesuai digunakan oleh guru Matematik Pendidikan Khas dan murid bermasalah pembelajaran. Implikasi dari kajian ini diharap ebook dapat memberi idea kepada guru Matematik Pendidikan Khas untuk membangunkan ebook bagi topik lain dalam mata pelajaran Matematik bagi murid bermasalah pembelajaran.