Menilai pelaksanaan program nilam dalam kalangan guru Sekolah Menengah Daerah Muallim, Perak - Ahmad Nizamuddin Shah Mohamad (2022)
Kajian deskriptif ini bertujuan menilai pelaksanaan Program NILAM menggunakan empat dimensi penilaian Model Penilaian KIPP (KIPP) Sutfflebeam, iaitu dimensi konteks, proses, input dan produk. Pendekatan kuantitatif dengan kaedah tinjauan telah dijalankan dengan melibatkan l65 responden dari lima buah sekolah di Daerah Muallim, Perak. Analisis deskriptif dan inferens digunakan dalam menganalisis borang kaji selidik guru program Nilam. Dapatan kajian mendapati bahawa persepsi guru terhadap perlaksanaan program bagi kesemua dimensi penilaian adalah pada tahap yang tinggi dan menunjukkan pelaksanaan program nilai adalah baik (dimensi penilaian konteks (min= 4.16), input, (min = 3.83), proses (min =3.35) dan produk (min = 4.05). Bagi analisis regrasi pula, hubungan antara dimensi didapati sederhana bagi penilaian (i) dimensi konteks dengan input, r = 0.538, (ii) penilaian dimensi konteks dengan produk, r = 0.562, (iii) dimensi input dengan proses, r = 0.562, (iv) dimensi input dengan produk, r = 0.583. Manakala, hubungan yang lemah bagi hubungan dimensi konteks dengan proses, r = 0.252. Selain itu, analisis inferens mendapati terdapat hubungan yang signifikan, p < 0.05 antara interaksi keempat-empat dimensi penilaian. Kesimpulannya, hasil kajian ini menjelaskan komitmen guru, kekangan dan masalah dalam memastikan program Nilam dapat dijalankan dengan efektif. Implikasi kajian menunjukkan Program Nilam adalah program galakan membaca dengan sistematik yang boleh membentuk masyarakat yang lebih berpengetahuan dan suka akan buku.