Penggunaan Bahan Bantu Mengajar berunsurkan Teknologi Maklumat dan Komunikasi dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Islam - Muhamad Zharif Badaruddin (2022)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti pengetahuan, sikap dan penggunaan Bahan Bantu Mengajar (BBM) berunsurkan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) dalam proses pengajaran dan pembelajaran (PdP) Pendidikan Islam dalam kalangan guru Pendidikan Islam di sekolah rendah negeri Perak. Kajian ini merupakan kajian tinjauan yang menggunakan kerangka teori KAP (Knowledge, Attitude, Practice) dengan menggunakan pendekatan kuantitatif (soal selidik). Data dianalisis dengan menggunakan perisian Statistical Package for Social Sciences Version 20.0 (SPSS). Seramai 320 orang guru Pendidikan Islam negeri Perak dipilih secara rawak berstrata sebagai sampel kajian untuk menjawab instrumen soal selidik. Data dianalisis menggunakan statistik deskriptif dan inferensi iaitu kekerapan, peratusan, min, sisihan piawaian dan ujian Korelasi Spearman. Analisis deskriptif digunakan untuk mengenalpasti pengetahuan, sikap dan penggunaan BBM berunsurkan TMK dalam PdP Pendidikan Islam manakala analisis inferensi pula digunakan untuk menerangkan hubungan antara pengetahuan dengan penggunaan dalam kalangan guru Pendidikan Islam terhadap penggunaan BBM berunsurkan TMK. Dapatan kajian untuk analisis deskriptif menunjukkan pengetahuan berada pada tahap yang tinggi (min=3.88, sp=0.402) manakala sikap juga berada pada tahap yang tinggi (min=3.90, sp=0.477) dan akhir sekali penggunaan berada pada tahap sederhana tinggi (min=3.25, sp=0.626). Analisis korelasi pula menunjukkan pengetahuan mempunyai hubungan yang signifikan terhadap penggunaan (r=0.486, p<0.01). Kesimpulannya, dapatan kajian menunjukkan responden mempunyai pengetahuan dan sikap yang tinggi manakala tahap penggunaan pada sederhana tinggi terhadap BBM berunsurkan TMK. Implikasi kajian ini menunjukkan bahawa guru Pendidikan Islam perlu meningkatkan pengetahuan secara berterusan dari masa ke semasa dan memupuk sikap yang positif dalam diri supaya amalan penggunaan BBM berunsurkan TMK dapat dipertingkatkan dan diinovasikan seiring dengan kemodenan zaman kini.