Pembangunan aplikasi telefon pintar bagi mata pelajaran Asas Masakan untuk murid kurang upaya intelektual - Muhammad Nuramin Md Zaini (2022)
Kajian ini bertujuan membangunkan dan menilai keberkesanannya aplikasi telefon pintar bagi mata pelajaran Asas Masakan untuk murid kurang upaya intelektual di 2 buah sekolah menengah kebangsaan di daerah Batu Pahat, Johor. Kajian ini merupakan kajian kuantitatif menggunakan borang penilaian kebolehgunaan aplikasi dan kertas soalan ujian pra dan pasca untuk mengumpul data. Seramai 16 orang responden telah dipilih iaitu 6 orang guru menilai kebolehgunaan aplikasi dan 10 orang murid dibahagikan kepada dua kumpulan iaitu kumpulan rawatan menggunakan aplikasi dan kumpulan kawalan menggunakan kaedah konvensional. Kumpulan tersebut akan menyertai ujian pra dan pasca. Data penilai kebolehgunaan aplikasi diambil menggunakan tiga bahagian soal selidik iaitu Aspek Reka Bentuk Maklumat, Aspek Reka Bentuk Persembahan dan Aspek Reka Bentuk Interaksi. Data penilaian keberkesanan aplikasi diambil menggunakan dapatan jawapan daripada kertas ujian pra dan pasca. Data kajian dianalisis menggunakan IBM SPSS dan di analisis secara deskriptif. Dapatan keseluruhan penilaian kebolehgunaan aplikasi berada pada tahap spesifikasi kebolehgunaan tinggi (91.5%) manakala keseluruhan nilai min kebolehgunaan ialah positif (4.57). Bagi aspek reka bentuk maklumat, aras untuk spesifikasi kebolehgunaan aplikasi tinggi (90.2%) manakala nilai min ialah positif (4.51). Aspek reka bentuk persembahan pula, aras spesifikasi kebolehgunaan aplikasi tinggi (94.2%) manakala nilai min ialah positif (4.71). Aspek reka bentuk interaksi mendapat aras spesifikasi kebolehgunaan aplikasi tinggi (90.2%) manakala nilai min ialah positif (4.51). Dapatan analisis membuktikan skor min pencapaian kumpulan rawatan lebih tinggi (8.80) berbanding kumpulan kawalan (3.60). Keseluruhan skor min ujian pra kumpulan rawatan berada di tahap pencapaian redah (5.80) manakala ujian pasca berada di tahap pencapaian tinggi (14.60). Keseluruhan skor min untuk ujian pra kumpulan kawalan berada di tahap pencapaian redah (5.60) manakala ujian pasca berada di tahap pencapaian sederhana (9.20). Hasil kajian ini sedikit sebanyak memudahkan guru melaksanakan sesi pengajaran dan pembelajaran mengikut gaya masa kini serta dapat meningkatkan pencapaian murid kurang upaya intelektual.