Hubungan burnout dengan kepuasan kerja dalam kalangan guru-guru pendidikan jasmani sekolah rendah di daerah Kuala Langat, Selangor - Muhamad Muzamil Boriak (2022)
Tujuan kajian ini adalah untuk meninjau sejauh manakah tahap burnout dan tahap kepuasan kerja dalam kalangan guru-guru Pendidikan Jasmani sekolah rendah di daerah Kuala Langat. Kajian ini juga bertujuan untuk melihat hubungan kepuasan kerja dan burnout. Sejumlah 78 orang responden secara pensampelan bertujuan dan berkelompok yang melibatkan guru-guru Pendidikan Jasmani sekolah rendah di daerah Kuala Langat, Selangor terlibat dalam kajian ini. Segala maklumat diperoleh dengan menggunakan satu set soal selidik. Data yang telah dikumpulkan diproses dengan menggunakan Statistical Packages for Social Sciences (SPSS ver 22.0). Analisis statistik deskriptif dan inferensi digunakan melibatkan analisis ujian t, Anova dan korelasi Pearson bagi mencari jawapan kepada persoalan kajian yang dibentuk. Dapatan kajian menunjukkan responden mengalami tahap burnout yang rendah dan tahap kepuasan kerja yang tinggi. Secara keseluruhan analisis inferensi, perbezaan dari segi demografi menunjukkan mempunyai hubungan korelasi yang negatif pada kadar kekuatan yang sederhana antara burnout dengan kepuasan kerja. Walau bagaimanapun, faktor burnout dan kepuasan kerja adalah penting kepada setiap individu yang bekerja kerana guru-guru yang berpuas hati dengan kerjanya akan menjadi lebih produktif dan memberikan komitmen yang lebih tinggi terhadap pekerjaan masing-masing.