Pengaruh personaliti proaktif dan efikasi kendiri membuat keputusan kerjaya ke atas jangkaan hasil kerjaya pelajar universiti - Fathurrahim (2022)
Kajian ini bertujuan bagi mengukur pengaruh personaliti proaktif dan efikasi-kendiri membuat keputusan kerjaya ke atas jangkaan hasil kerjaya dalam kalangan pelajar Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI). Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif dengan reka bentuk kajian tinjauan. Pemilihan subjek kajian ditentukan dengan menggunakan dua teknik persampelan iaitu kaedah persampelan berkelompok dan kaedah persampelan rawak mudah. Responden kajian adalah seramai 401 orang pelajar Ijazah Sarjana Muda di UPSI. Responden kajian menjawab tiga jenis soal selidik iaitu Proactive Personality Scale (PPS) yang dibangun oleh (Bateman and Crant), Career Decision Making Self-Efficacy Scale Short Form (CDMSE-SF) oleh (Taylor dan Betz) dan Career Outcome Expectancy (COE) yang di bina oleh (Hackett, Betz, Casas dan Singh). Data dianalisis menggunakan Ujian-t, ANOVA, Korelasi Pearson dan Regrasi Pelbagai. Keputusan analisis Ujian-t menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan personaliti proaktif berdasarkan jantina. Keputusan kajian juga menunjukan tidak terdapat perbezaan yang signifikan efikasi-kendiri membuat keputusan kerjaya dan jangkaan hasil kerjaya berdasarkan jantina. Analisis ANOVA menunjukan terdapat perbezaan yang signifikan personaliti proaktif dan efikasi-kendiri membuat keputusan kerjaya berdasarkan fakulti. Analisis ANOVA sehala juga menunjukkan tidak terdapat perbezaan yang signifikan jangkaan hasil kerjaya berdasarkan fakulti. Analisis Korelasi Pearson pula menunjukkan personaliti proaktif dan efikasi-kendiri membuat keputusan kerjaya mempunyai hubungan yang signifikan dengan jangkaan hasil kerjaya. Analisis Regrasi Pelbagai menunjukkan peramal utama yang memberikan pengaruh tertinggi bagi jangkan hasil kerjaya ialah efikasi-kendiri membuat keputusan kerjaya (= .480, t=7.040 dan p=0.00) dan sumbangannya sebanyak (26.5%). Kesimpulan daripada kajian menunjukan efikasi-kendiri membuat keputusan kerjaya membantu pelajar dalam membuat jangkaan kerjaya. Implikasi kajian menunjukan pihak universiti perlu membuat pelbagai program untuk meningkatkan efikasi-kendiri membuat keputusan kerjaya agar mampu menolong pelajar bagi memahami minat dan kelebihan dalam diri mereka, seterusnya dapat memilih kerjaya yang sesuai.