Pembinaan dan penilaian modul pembelajaran dan pemudahcaraan Thirukkural berdasarkan teknologi Augmented Reality di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil - Riinah Periasamy (2022)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti masalah pembelajaran Thirukkural dan menganalisis keperluan guru dan murid dalam penyediaan modul pembelajaran Thirukkural, membentuk dan membangunkan modul pembelajaran Thirukkural berdasarkan teknologi Augmented Reality serta menilai kebolehlaksanaan modul tersebut dalam kalangan murid Tahun Lima di SJK(T). Kajian ini dilaksanakan dengan menggunakan model ADDIE yang merangkumi tiga fasa, iaitu fasa analisis keperluan, fasa reka bentuk modul dan fasa penilaian. Reka bentuk kajian ini ialah kaedah campuran, iaitu kaedah kualitatif dan kaedah kuantitatif. Kajian ini dijalankan dalam kalangan 10 orang guru bahasa Tamil dan 60 orang murid Tahun Lima di SJK(T). Data temu bual dianalisis secara kualitatif, manakala data soal selidik serta ujian pra dan pasca dianalisis secara kuantitatif dengan menggunakan IBM SPSS Statistics 26. Dapatan analisis keperluan menunjukkan bahawa semua guru dan murid menegaskan bahawa modul pembelajaran Thirukkural diperlukan dalam meningkatkan tahap pemahaman dalam pembelajaran Thirukkural. Modul pembelajaran Thirukkural yang melibatkan 30 kuplet dibangunkan dengan menggunakan teknologi Augmented Reality dan kaedah Fuzzy Delphi. Kebolehlaksanaan modul ini dinilai dengan menggunakan ujian pra dan ujian pasca bagi kumpulan kawalan dan rawatan. Nilai skor min antara ujian pra dengan ujian pasca bagi kumpulan kawalan menunjukkan peningkatan signifikan sebanyak 11.27 skor min, manakala kumpulan kawalan mencatatkan peningkatan lebih rendah, iaitu nilai skor min 0.57 sahaja. Kesimpulannya, modul pembelajaran Thirukkural berdasarkan Augmented Reality adalah berkesan dalam meningkatkan pencapaian murid dalam pembelajaran Thirukkural kalangan murid di SJKT. Implikasinya, modul pembelajaran Thirukkural berdasarkan Augmented Reality boleh menjadi bahan bantu mengajar tambahan yang berkesan kepada guru dan murid dalam pembelajaran dan pemudahcaraan Thirukkural.