Perbandingan elemen tanggungjawab dalam pemikiran Immanuel Kant dengan agama Kristian - Chong, Yok Fong (2022)
Kajian ilmiah ini berfokus kepada empat objektif kajian iaitu menganalisis elemen tanggungjawab Immanuel Kant, mentafsir ajaran tanggungjawab dalam agama Kristian, membandingkan elemen tanggungjawab Immanuel Kant dan agama Kristian serta merumuskan sejauh mana Immanuel Kant dikatakan bersifat sekularisme dalam menghujahkan konsep tanggungjawab. Dengan ini, pendekatan kualitatif yang berpaksikan kaedah perbandingan menjadi tunjang metodologi kajian. Hasil kajian mendapati bahawa elemen tanggungjawab Immanuel Kant iaitu pengetahuan, kehendak, kebebasan, dan perbuatan menampakkan persamaan yang ketara dengan apa yang diajar dalam agama Kristian. Apa yang membezakan pandangan Immanuel Kant dengan agama Kristian ialah elemen tanggungjawab Immanuel Kant adalah berpusatkan tiga prinsip Kategorikal Imperatif iaitu kesejagatan, kemanusiaan dan kesatuan. Manakala tanggungjawab dalam agama Kristian pula adalah berpaksikan keimanan kepada Triniti iaitu Tuhan Bapa, Tuhan Anak dan Roh Kudus. Hasil dapatan ini seterusnya menjadi hujahan kukuh untuk membuktikan bahawa Immanuel Kant bukan seorang ahli falsafah sekular yang menafikan sama sekali kewujudan Tuhan. Kesimpulannya, dapat dirumuakan bahawa aliran pemikiran Immanual Kant tentang tanngungjawab menampakkan banyak persamaan dengan ajaran Kristian itu sendiri. Diharapkan kerangka konseptual yang membandingkan persamaan dan perbezaan pandangan Immanuel Kant dan ajaran agama Kristian berhubung dengan tanggungjawab dapat menjadi asas untuk memperlebar kajian-kajian lain yang boleh membandingkan konsep tanggungjawab Immanuel Kant dengan agama lain.