Kajian pemilihan teks puisi klasik buku teks menengah rendah bagi kurikulum standard sekolah menengah (KSSM) - Teoh, Wei Hao (2022)
Kajian ini bertujuan mengkaji pemilihan teks puisi klasik dalam buku teks Bahasa Cina menengah rendah bagi Kurikulum Standard Sekolah Menengah (KSSM). Objektif kajian ini adalah untuk mengenal pasti kesesuaian kandungan teks puisi klasik dalam buku teks dan persepsi murid terhadap teks puisi klasik yang dipelajari dalam buku teks Bahasa Cina serta penerapan nilai murni dan estetik dalam kalangan murid menengah rendah. Kajian ini merupakan kajian kualitatif dengan menganalisis buku teks dan menjalankan sesi temu bual. Dapatan kajian menunjukkan bahawa sebanyak dua puluh tiga buah puisi klasik dalam buku teks telah memenuhi standard pemilihan puisi klasik iaitu ideologi, kesenian, keseronokan, informatif serta sifat kontemporari, tiga belas buah puisi klasik memenuhi empat standard pemilihan puisi klasik, tiga belas buah puisi klasik memenuhi tiga standard pemilihan puisi klasik manakala dua buah puisi klasik memenuhi dua standard pemilihan puisi klasik. Minat pembelajaran murid nyata dipertingkatkan dengan teks puisi klasik yang memenuhi lima atau empat aspek dalam standard pemilihan teks puisi klasik. Nilai murni dan nilai estetik telah diterapkan ke dalam minda murid dengan mempelajari teks puisi klasik yang memenuhi aspek ideologi, kesenian dan informatif. Kesimpulannya, kajian ini telah membuktikan bahawa teks puisi klasik yang dipilih masih perlu ditambahbaik dari segi keperluan standard pemilihan puisi klasik supaya minat pembelajaran dan penerapan nilai murni serta estetik dalam kalangan murid dapat dipertingkatkan. Implikasi kajian ini menunjukkan tema puisi klasik mendekati kehidupan murid dan memenuhi lima standard pemilihan puisi klasik berkeupayaan meningkatkan minat pembelajaran murid dan dapat dijadikan rujukan kepada panel penggubal sukatan pelajaran terutamanya dalam perancangan dan perlaksanaan kurikulum di peringkat Bahagian Pembangunan Kurikulum (BPK), Kementerian Pendidikan Malaysia untuk proses semakan buku teks nanti