Amalan pengajaran berasaskan pembelajaran koperatif dalam mata pelajaran Pendidikan Islam Sekolah Menengah - Jamilah Ahmad (2022)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti tahap persepsi guru pendidikan Islam berkaitan pengetahuan, kemahiran dan amalan serta hubungan antara tiga pembolehubah tersebut dalam pengajaran berasaskan pembelajaran koperatif sekolah menengah. Rekabentuk kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif dengan kaedah tinjauan (servey). Instrumen soal selidik mengandungi 45 soalan digunakan dengan melibatkan 141 orang guru pendidikan Islam daerah Gombak, Selangor. Kaedah persampelan rawak mudah dipilih untuk menentukan responden dalam kajian ini. Data yang dikumpul dianalisis dengan menggunakan perisian SPSS versi 25.0. Analisis deskriptif min, peratusan dan sisihan piawai digunakan untuk memberi penjelasan berkaitan tahap persepsi guru terhadap tiga pembolehubah iaitu pengetahuan, kemahiran dan amalan GPI. Manakala ujian Korelasi Pearson digunakan untuk menentukan hubungan antara pembolehubah tersebut. Dapatan kajian menunjukkan persepsi guru terhadap pengetahuan, kemahiran dan amalan pada tahap yang tinggi dengan nilai pembolehubah pengetahuan (min = 3.98, p =.042), kemahiran ( min = 3.68, p = .450), dan amalan (min = 3.88, p = .037). Analisis korelasi Pearson menunjukkan terdapat hubungan yang signifikan antara pembolehubah pengetahuan dan kemahiran dengan nilai (r = .583, p = .000), manakala nilai (r = .687, p = .000) merupakan nilai kekuatan hubungan antara pembolehubah kemahiran dengan amalan. Nilai ini menunjukkan kekuatan hubungan positif antara pembolehubah adalah tinggi. Kesimpulannya, pengetahuan dan kemahiran guru berkaitan pembelajaran koperatif dapat membantu pelaksanaan kaedah ini dengan berkesan dalam bilik darjah. Oleh itu, kaedah pengajaran yang mengetengahkan pelbagai bentuk aktiviti pengajaran ini dapat digunakan oleh guru supaya PdPc menjadi lebih menarik dan berkesan bagi meningkatkan lagi kefahaman murid dalam mata pelajaran pendidikan Islam.