Amalan pengajaran guru Bahasa Arab menerapkan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi di sekolah menengah - Najlaa Shazana Mohamad (2022)
Amalan penerapan Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) dalam pengajaran guru bahasa Arab merupakan amalan yang perlu diterapkan secara eksplisit iaitu secara langsung. Walaupun KBAT telah lama dicanangkan dalam dunia pendidikan di Malaysia, namun tahap pengetahuan dan aplikasi KBAT dalam kalangan guru bahasa Arab masih di peringkat sederhana. Tidak dinafikan terdapat segelintir guru-guru bahasa Arab yang menerapkan KBAT dalam pengajaran mereka, namun penerapan ini adalah secara tidak langsung. Arus transformasi dalam dunia pendidikan mendorong guru-guru bahasa Arab mengubah cara pengajaran tradisional yang lebih kepada pemusatan guru kepada pengajaran yang berpusatkan kepada murid melalui penerapan KBAT ini. Justeru, kajian ini dijalankan bertujuan untuk meneroka amalan pengajaran menerapkan KBAT terhadap empat orang guru bahasa Arab di peringkat sekolah menengah di negeri Johor. Tiga persoalan kajian yang ditumpukan ialah i) Apakah amalan pengajaran guru bahasa Arab bagi menerapkan elemen Kemahiran Berfikir Aras Tinggi? ii) Mengapakah guru menerapkan amalan pengajaran tersebut dalam menerapkan elemen KBAT semasa pengajaran bahasa Arab? iii) Bagaimanakah strategi pengajaran guru bahasa Arab yang berkesan menerapkan elemen Kemahiran Berfikir Aras Tinggi semasa pengajaran bahasa Arab di dalam kelas? Reka bentuk kajian ialah kajian kualitatif berbentuk kajian kes (satu kajian pelbagai tempat). Peserta kajian pula adalah guru-guru cemerlang bahasa Arab negeri Johor yang dipilih melalui kaedah persampelan bertujuan. Data kajian dikumpulkan melalui pemerhatian tidak turut serta, temubual separa berstruktur serta analisis dokumen. Kaedah tematik digunakan untuk menganalisis data-data kajian yang telah dikumpulkan. Dapatan kajian menunjukkan bahawa peserta-peserta kajian telah menggunakan tiga amalan pengajaran yang utama iaitu amalan main peranan, amalan pengajaran yang berasaskan pembelajaran koperatif dan amalan pengajaran yang berasaskan pembelajaran kolaboratif untuk menerapkan KBAT melalui tiga fasa pengajaran yang utama iaitu fasa permulaan, fasa perkembangan dan fasa penutup.