Pemikiran mencipta dalam penulisan sajak murid berdasarkan Taksonomi Bloom (Semakan Anderson) - Zarina Abu Hassan (2022)
Kemahiran Berfikir Aras Tinggi (KBAT) ialah keupayaan seseorang murid untuk mengaplikasikan pengetahuan, kemahiran dan nilai untuk membuat penaakulan serta refleksi bagi menyelesaikan masalah. Murid yang menguasai KBAT ini akan berupaya untuk membuat keputusan, berinovasi dan berupaya mencipta sesuatu. Berdasarkan Taksonomi Bloom Semakan Anderson, KBAT terdiri daripada empat aras teratas tahap pemikiran iaitu mengaplikasi, menganalisis, menilai dan mencipta. Pemikiran mencipta ialah aras tertinggi yang melibatkan proses menghasilkan idea, produk dan kaedah secara kreatif serta inovatif. Penerapan pemikiran mencipta kepada murid boleh dilakukan melalui penggunaan pelbagai bahan termasuk bahan komponen sastera. Objektif kajian ini adalah untuk meneliti pemikiran mencipta dalam penulisan sajak murid berdasarkan Taksonomi Bloom Semakan Anderson. Amalan pemikiran mencipta ini merangkumi pemahaman murid tentang pemikiran mencipta, proses menyusun idea dan bahasa semasa menulis sajak serta kaedah pengajaran guru dalam penerapan pemikiran mencipta kepada murid. Kajian ini menggunakan reka bentuk kualitatif untuk memerhati dan menganalisis data secara mendalam tentang makna dan proses pemikiran mencipta dalam penulisan sajak murid. Kaedah pengumpulan data adalah melalui pemerhatian turut serta, temu bual dan analisis dokumen. Seramai enam orang peserta yang terdiri daripada pelajar tingkatan dua dan seorang guru Bahasa Melayu di sebuah sekolah di Seremban. Dapatan kajian telah menunjukkan bahawa murid dapat memahami makna dan mengaplikasi pemikiran mencipta dalam penulisan sajak berdasarkan Taksonomi Bloom Semakan Anderson. Guru juga melakukan pelbagai kaedah pengajaran dalam usaha untuk menerapkan pemikiran mencipta kepada murid. Kesimpulannya, penulisan sajak menjadi salah satu medium penting dalam penerapan pemikiran mencipta kepada murid. Melalui penulisan sajak telah memperlihatkan beberapa elemen dan proses dalam pemikiran mencipta berdasarkan Taksonomi Bloom Semakan Anderson. Implikasi kajian ini telah menunjukkan bahawa penggunaan bahan komponen sastera adalah sangat berkesan dalam usaha untuk menerapkan KBAT kepada murid.