Ciri-ciri kepimpinan dan kesannya dalam Tuhfat Al-Nafis karya Raja Ali Haji berdasarkan Teori Takmilah - Mohamad Amirul Hasraf Mohd Yusof (2022)
Kajian dijalankan untuk mengkaji ciri-ciri kepimpinan dalam Tuhfat al-Nafis karya Raja Ali Haji. Objektif kajian ini ialah mengenal pasti ciri-ciri kepimpinan dalam Tuhfat al-Nafis karya Raja Ali Haji, menghuraikan ciri-ciri kepimpinan dalam Tuhfat al- Nafis berdasarkan Teori Takmilah dan menganalisis kesan kepimpinan dalam Tuhfat al- Nafis karya Raja Ali Haji. Kajian ini dijalankan secara kualitatif dengan menggunakan kajian kepustakaan dan analisis kandungan teks. Analisis naskhah ini secara deskriptif berdasarkan Teori Takmilah berpandukan prinsip kedua iaitu Prinsip Kerasulan sebagai Insan Kamil. Tuhfat al-Nafis mengandungi peristiwa-peristiwa kerajaan Melayu di Semenanjung Melayu, Kepulauan Riau-Lingga, Siak, Kalimantan Barat, Sulawesi Selatan dan Betawi. Dapatan kajian menunjukkan terdapat pemimpin yang mengamalkan ciri-ciri kepimpinan berakhlak baik seperti adil, kuat beribadah dan menghubungkan silaturrahim. Terdapat pemimpin menggunakan ciri-ciri kepimpinan seperti siddiq, amanah, tabligh dan fatanah. Dapatan juga menunjukkan kesan amalan ciri-ciri kepimpinan di atas menjadikan negeri aman damai, hasil ekonomi makmur, mendamaikan pertelingkahan dan mengalahkan musuh. Kesimpulan kajian ini menunjukkan ciri-ciri kepimpinan dan kesannya yang menepati Teori Takmilah. Implikasi kajian ini diharapkan memberi panduan dalam menganalisis aspek-aspek kepimpinan dalam teks sastera sejarah.