Pembinaan dan penilaian modul pembelajaran peribahasa Tamil berasaskan aplikasi Quizlet dalam pembelajaran dan pemudahcaraan di Sekolah Jenis Kebangsaan Tamil - Anushea Veni Veloosamy (2022)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti masalah pembelajaran peribahasa Tamil dalam kalangan pelajar SJKT; menganalisis keperluan guru dalam penyediaan modul pembelajaran peribahasa Tamil; membentuk dan membangunkan modul pembelajaran peribahasa Tamil berdasarkan aplikasi Quizlet serta menilai kebolehlaksanaan modul tersebut dalam kalangan murid Tahun Lima di SJK(T). Kajian ini dilaksanakan dengan menggunakan model ADDIE merangkumi tiga fasa, iaitu fasa analisis keperluan, fasa reka bentuk modul dan fasa penilaian. Reka bentuk kajian ini ialah kaedah campuran, iaitu kaedah kualitatif dan kaedah kuantitatif. Kajian ini dijalankan dalam kalangan 10 orang guru bahasa Tamil dan 60 orang murid Tahun Lima di SJK(T). Data temu bual dianalisis secara kualitatif, manakala data soal selidik serta ujian pra dan pasca dianalisis secara kuantitatif dengan menggunakan IBM SPSS Statistics 26. Hasil dapatan kajian menunjukkan para pelajar menghadapi masalah dalam mengingati dan menghuraikan maksud peribahasa Tamil menggunakan kaedah pembelajaran tradisional. Dapatan juga menunjukkan sesuatu bahan pembelajaran peribahasa Tamil yang baru berdasarkan teknologi terkini diperlukan oleh guru semasa PdPc peribahasa Tamil. Dapatan kajian nilai kesepakatan dalam pembinaan modul pembelajaran peribahasa Tamil menunjukkan nilai konstruk (d konstruk) 0.094. Nilai konstruk (d konstruk) diterima kerana nilai itu kurang daripada 0.2. Hasil dapatan menunjukkan murid-murid berpendapat modul pembelajaran peribahasa Tamil sangat menarik dan seronok menggunakan aplikasi Quizlet semasa PdPc peribahasa Tamil. Dapatan daripada guru-guru menunjukkan modul pembelajaran peribahasa Tamil ini bersesuaian mengikut tahap murid dan membantu murid-murid mengingati peribahasa Tamil dan maksudnya dengan lebih mudah. Dapatan kajian turut menunjukkan kebolehlaksanaan modul peribahasa Tamil ini yang dinilai dengan menggunakan ujian pra dan ujian pasca bagi kumpulan kawalan dan rawatan. Nilai skor min antara ujian pra dengan ujian pasca bagi kumpulan rawatan menunjukkan peningkatan signifikan sebanyak 6.77 skor min, manakala kumpulan kawalan mencatatkan peningkatan lebih rendah, iaitu nilai skor min 1.54 sahaja. Implikasi kajian menunjukkan bahawa modul pembelajaran peribahasa Tamil berdasarkan aplikasi Quizlet dapat meningkatkan pencapaian murid dalam pembelajaran peribahasa Tamil. Selain itu, modul pembelajaran ini turut boleh menjadi bahan bantu mengajar tambahan yang berkesan kepada guru dan murid dalam pembelajaran dan pemudahcaraan peribahasa Tamil. Sebagai cadangan diharap guru-guru meningkatkan usaha untuk menerapkan strategi pembelajaran kendiri dalam diri pelajar serta menggunakan kaedah pengajaran yang pelbagai bentuk dalam aktiviti PdPc.