Minat pengetahuan dan halangan penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi dalam kalangan guru - Awang Muda (2012)
Kajian ini dijalankan bertujuan untuk meninjau penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi (TMK) dalam pengajaran dan pembelajaran di kalangan guru sekolah sekolah menengah di Gerik, Hulu Perak. Aspek yang dikaji adalah minat, pengetahuan dan halangan penggunaan Teknologi Maklumat dan Komunikasi. Bilangan sampel adalah seramai 141 orang guru yang dipilih secara rawak dari tujuh buah sekolah di Gerik. Kajian ini menggunakan borang soal selidik untuk mendapatkan data. Soal selidik ini terdiri daripada 40 item yang merangkumi lima bahagian. Bahagian A: Demografi responden; Bahagian B: Maklumat mengenai minat terhadap penggunaan TMK; Bahagian C: Maklumat mengenai pengetahuan terhadap penggunaan TMK dan, Bahagian D: Maklumat mengenai halangan penggunaan TMK. Data yang diperoleh dianalisis dengan menggunakan kaedah statistik deskriptif dan statistik inferensi melalui kaedah Ujian t dan Kolerasi Pearson. Data-data soal selidik dikumpul dan dianalisis dengan menggunakan taburan frekuensi, peratusan dan min untuk demografi responden, Ujian-t digunakan untuk melihat perbezaan dan Korelasi Pearson untuk melihat hubungan antara pemboleh ubah bersandar dan pemboleh ubah tidak bersandar. Dapatan kajian menunjukkan tidak terdapat perbezaan minat menggunakan TMK mengikut jantina guru. Dapatan kajian juga menunjukkan terdapat hubungan yang negatif antara minat TMK dengan umur guru; pengetahuan TMK dengan umur guru; minat TMK dengan pengalaman mengajar guru; pengetahuan TMK dengan pengalaman mengajar guru; dan, minat TMK dengan halangan yang dihadapi guru dalam penggunaan TMK. Sehubungan dengan keputusan kajian yang diperoleh, beberapa cadangan telah dikemukakan.