Analisis Envakai Meyppatu (luahan rasa) dalam antologi cerpen Nama Saya Selvi - Nagoor Bhanu Mohamed Hassan (2022)
Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti Teori Rasa Evakai Meippu dalam antologi cerpen Nama Saya Selvi dengan meneliti situasi-situasi dan menghuraikan impaknya terhadap penyampaian mesej. Kaedah kualitatif iaitu kaedah kepustakaan dan analisis dokumen serta Teori Rasa Evakai Meippu yang dipelopori oleh Tolkppiyar telah digunakan dalam kajian ini. Dapatan kajian menunjukkan bahawa antologi cerpen yang dihasilkan mengandungi unsur-unsur Teori Rasa Evakai Meippu. Situasi-situasi yang terdapat dalam antologi cerpen membuktikan penggunaan teori ini melalui watakwatak cerpen tersebut. Di samping itu, impak Teori Rasa Evakai Meippu melalui situasi-situasi turut membantu terhadap penyampaian mesej dalam antologi cerpen pilihan ini oleh pengarang. Kesimpulannya, kajian ini telah menunjukkan bahawa penggunaan teori Evakai Meippu telah mempunyai signifikasi yang penting dalam kejayaan sesebuah cerpen dalam menyampaikan mesej-mesej yang penting kepada para pembaca. Implikasinya, kajian ini akan membuka minda para penulis baharu yang lebih mementingkan konsep realiti daripada nilai estetika dalam karya sastera.