Analisis item aneka pilihan soalan peperiksaan mata pelajaran pengajian am menggunakan Model Pengukuran Rasch - Amir Abdul Jaya (2022)
Kajian ini bertujuan menganalisis kualiti item aneka pilihan soalan peperiksaan Pengajian Am Semester 3 STPM 2017. Kajian juga meneliti sumbangan item terhadapujian, kebolehpercayaan anggaran skor kebolehan calon, skor kebolehan calon berbanding kesukaran item, perbezaan pencapaian calon mengikut aliran, dan item berat sebelah. Kajian menggunakan pendekatan kuantitatif berbentuk ex-post facto. Seramai 1415 calon peperiksaan Pengajian Am Semester 3 STPM 2017 telah dipilih secara pensampelan rawak berstrata sebagai subjek kajian. Instrumen kajian ialah item aneka pilihan soalan peperiksaan Pengajian Am Semester 3 STPM 2017. Dapatan kajian mendapati kualiti semua item tinggi kerana mempunyai kesahan konstruk dengan fit statistics (0.5 < MNSQ < 1.5). Kebolehpercayaan ujian tinggi, iaitu 1.00 (>0.94). Analisis Parameter kesukaran item mendapati 2 item sukar (1.00 b 3.00), 2 item mudah (-3.00 b -1.00), dan 11 item sederhana (-1.00 b 1.00). Analisis kesepadanan model mendapati semua item fit untuk tujuan pengujian (0.5 < MNSQ < 1.5). Terdapat 9 item mengandungi distraktor kurang berfungsi (p-value < 5%) dan 6 item mengandungi distraktor berfungsi dengan baik (p-value > 5%). Analisis kebolehpercayaan anggaran skor kebolehan calon mendapati PRI = 0.50 dan PSI = 1.00 di bawah nilai minimum. Ukuran julat kebolehan calon lebih besar berbanding julat kesukaran item. Kajian juga mendapati pencapaian calon Aliran Sains lebih tinggi berbanding calon Aliran Kemanusiaan, iaitu perbezaan pencapaian sebanyak 0.20 logits. Kesan DIF wujud dalam Aliran Sains bagi item 1, iaitu calon lelaki (-0.54 logits) lebih mudah menjawab berbanding calon perempuan (-1.09 logits). Kesimpulannya, item aneka pilihan soalan peperiksaan Pengajian Am Semester 3 STPM 2017 sesuai untuk pengujian. Implikasi kajian mendapati penelitian item menggunakan Model Pengukuran Rasch dapat menentukan kualiti item dengan baik.