Keberkesanan pembelajaran berasaskan permainan dalam pencapian dan minat tajuk haiwan sains tahun 3 - Saranhea Kannapiran (2022)
Kajian ini bertujuan untuk mengkaji kesan pembelajaran berasaskan permainan terhadap pencapaian dan minat murid dalam tajuk haiwan bagi matapelajaran sains tahun 3. Pembelajaran berasaskan permainan merupakan strategi pengajaran berpusatkan murid yang sesuai dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Kaedah penyelidikan kuantitatif digunakan dalam kajian ini. Reka bentuk kuasi eksperimen telah dijalankan di sebuah sekolah di negeri Perak. Seramai 95 orang murid terlibat dan mereka telah dibahagikan kepada tiga kumpulan iaitu 63 orang murid dalam kumpulan rawatan (31 orang murid di kumpulan A dan 32 orang murid di kumpulan B) dan 32 orang murid dalam kumpulan kawalan. Kumpulan A telah menjalankan permainan berasaskan digital manakala kumpulan B berasaskan permainan bukan digital iaitu dengan menggunakan permainan kad dan kumpulan kawalan menjalankan pembelajaran tradisional. Dua jenis instrumen digunakan iaitu ujian untuk mengukur pencapaian dan soal selidik untuk mengukur minat. Data dianalisis menggunakan ANCOVA dan ANOVA untuk membandingkan skor pencapaian dan minat murid di antara ketiga-tiga kumpulan. Statistik ANCOVA melaporkan bahawa terdapat perbezaan yang signifikan dalam skor ujian pasca antara kumpulan eksperimen dan kawalan di mana laporan tersebut menunjukkan [F(2,91)=75.73,p<0.05]. Malahan, hasil data kajian minat murid turut menunjukkan bahawa pembelajaran berasaskan permainan digital paling diminati berbanding pembelajaran berasaskan permainan bukan digital dan pembelajaran tradisional. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pembelajaran berasaskan permainan memberi kesan positif terhadap pencapaian dan minat murid dalam sains. Implikasi kajian ini kepada semua pihak yang terlibat dalam dunia pembelajaran terutamanya kalangan guru khususnya kepada peringkat sekolah rendah. Kaedah ini harus digalakkan dalam kalangan guru bagi meningkatkan pencapaian dan minat murid dalam sains.