Komuniti Pembelajaran Profesional sebagai mediator terhadap hubungan antara kepimpinan distributif dengan efikasi kendiri guru sekolah kebangsaan di Selangor - M. Puspanathan Mayan (2023)
Tujuan utama kajian ini ialah untuk mengenal pasti pengaruh dan hubungan antara kepimpinan distributif (KD), Komuniti Pembelajaran Profesional (KPP) dan efikasi kendiri guru (EKG) di sekolah kebangsaan negeri Selangor. Kajian ini juga bertujuan untuk mengenal pasti KPP sebagai mediator terhadap hubungan antara KD dan EKG. Kajian berbentuk kuantitatif ini menggunakan 459 responden yang dipilih di sekolah kebangsaan negeri Selangor untuk menjawab soal selidik secara talian. Data kajian dianalisis menggunakan AMOS Structural Equation Modeling (SEM) versi 24.0. Dapatan kajian menunjukkan tahap bagi kepimpinan distributif, Komuniti Pembelajaran Profesional dan efikasi kendiri guru berada pada tahap tinggi. Model KD disahkan dengan tujuh faktor iaitu organisasi sekolah, visi sekolah, budaya sekolah, program instruksional, artifak, kepimpinan guru dan kepimpinan guru besar. Bagi Model KPP sebanyak lima faktor dapat dimuatkan iaitu perkongsian sokongan kepimpinan, perkongsian nilai dan visi, perkongsian amalan peribadi, perkongsian kolektif dan sokongan keadaan. Model EKG pula dibentuk melalui tiga faktor iaitu penglibatan murid, strategik pengajaran dan pengurusan bilik darjah. Seterusnya kajian mendapati bahawa kepimpinan distributif mempengaruhi KPP (=0.691, p<0.001) dan efikasi kendiri guru (=0.206, p<0.05). Pada masa yang sama, KPP mempunyai pengaruh yang positif dan signifikan terhadap efikasi kendiri guru (=0.304, p<0.001). Sementara itu, KPP berfungsi sebagai mediator separa antara kepimpinan distributif dengan efikasi kendiri guru di sekolah kebangsaan negeri Selangor. Analisis indeks kesepadanan dapat dicapai iaitu RMSEA=0.40, CFI=0.924, TLI=0.92 dan Chi-sq/df=1.740 untuk membentuk satu model persamaan struktur antara kepimpinan distributif, KPP dan efikasi kendiri guru di sekolah kebangsaan negeri Selangor. Implikasi kajian menunjukkan bahawa kepimpinan distributif mampu memberi sumbangan yang produktif untuk kecemerlangan sekolah. Namun, kepimpinan distributif perlu dilaksanakan melalui KPP untuk meningkatkan efikasi kendiri guru-guru di sekolah. Dapatan ini diharapkan memberi kesedaran dan petunjuk bagi program kepimpinan pendidikan yang bakal dirancang bagi pemimpin dan guruguru untuk bertindak balas secara holistik dan bekerjasama ke arah transformasi Pendidikan negara serta kejayaan Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia 2013- 2025.