Meningkatkan kefahaman puisi klasik Cina terhadap murid tingkatan dua dengan teknik teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) - Sim, Wen Qin (2023)
Kajian ini satu kajian tindakan yang ditadbir secara korelasi dan menguasai eksperimen yang dijalankan berkaitan dengan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) terhadap pengajaran dan pembelajaran puisi klasik Cina di sebuah sekolah menengah yang berada di daerah Johor Bahru, Johor. Kajian ini bertujuan untuk mengetahui sama ada pengajaran teknik teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) dalam pengajaran puisi klasik Cina dapat meningkatkan pemahaman murid tentang puisi klasik, merangsang minat murid untuk mempelajari puisi klasik, dan mengubah sikap belajar mereka. Kajian ini akan membuat pengajaran yang sesuai dan meningkatkan kaedah pengajaran puisi klasik berdasarkan situasi pembelajaran murid. Seramai 10 orang murid sekolah menengah di daerah Johor Bahru, Johor dipilih sebagai sampel kajian menggunakan kaedah pensampelan rawak berkelompok. Data kajian diperoleh menggunakan instrumen pengujian pemerhatian dan temu bual untuk melihat hubungan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) dengan pencapaian murid dalam memahamkan perkataan puisi klasik Cina manakala instrumen senarai semak digunakan bagi tujuan melihat hubungan penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) dengan peningkatan pemahaman murid dalam puisi klasik Cina. Metodologi kajian ini, pengkaji menggunakan tiga jenis instrumen kajian dalam mengumpul data kajian ini iaitu kaedah pengujian, kaedah pemerhatian dan kaedah temu bual. Kesemua instrumen ini digunakan untuk melihat sejauh mana keberkesanan teknik teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) dalam pengajaran puisi klasik Cina untuk membantu murid dalam segi pemahaman perkataan dan meningkatkan minat murid terhadap puisi klasik Cina semasa proses pengajaran dan pembelajaran berlaku. Hasil dapatan kajian menunjukkan bahawa berbandingkan sebelum guru menggunakan teknik teknologi maklumat dan komunikasi (TMK) dalam proses pengajaran puisi klasik Cina Yu Gezi data menunjukkan murid lebih menumpukan perhatian dalam kelas dan mempunyai keupayaan terjemahan dan jawab soalan yang berkenaan dengan puisi klasik Cina Yu Gezi. Dapatan kajian juga menunjukkan bahawa faktor utama murid tidak memahami puisi klasik Cina kerana sikap murid diri sendiri Kesimpulannya, melalui penggunaan teknologi maklumat dan komunikasi, pelajar lebih berminat dan mudah menguasai puisi klasik daripada segi kemahiran menghafal dan kelancaran mendeklamasi puisi klasik. Selain daripada puisi klasik, pelajar boleh menggunakan teknologi maklumat dan komunikasi dalam topik-topik yang sukar diingati atau kurang dikuasai semasa pembelajaran kendiri. Melalui cara belajar dalam keadaan yang menyeronokkan di samping dapat menguasai sesuatu topik dengan lebih mudah.