Penerapan rasa-fenomenologi dalam cerpen Tamil terpilih karya M.Navin - Puspavalli Mariappan (2023)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti, menganalisis teori rasa-fenomenologi dalam cerpen-cerpen M.Navin dan seterusnya meneliti perasaan yang diberi keutamaan oleh pengarang. Pengkaji menggunakan tiga antologi cerpen, iaitu Mandai Oodi, Boyak dan Uchai sebagai bahan kajian.Kajian ini berfokus pada reka bentuk kualitatif yang menggabungkan kaedah kepustakaan, kaedah temu bual dan kaedah analisis teks dengan berlandaskan teori rasa-fenomenologi yang diperkenalkan oleh Sohaimi Abdul Aziz. Teori rasa-fenomenologi merangkumi lapan jenis perasaan yang terdiri daripada rasa duka (sedih), rasa berang (marah), rasa dahsyat (takut), rasa benci (jijik), rasa kagum (hairan), rasa wira (bertenaga), rasa berahi (kasih) dan rasa lucu (riang). Dapatan kajian menunjukkan bahawa karya M.Navin telah menerapkan kelapan-lapan jenis perasaan tersebut dalam 25 cerpennya. Berdasarkan dapatan kajian, kewujudan perasaan rasa duka dan rasa dahsyat dapat dilihat dalam 24 daripada 25 cerpen hasil karya M.Navin. Rasa berang dapat dilihat dalam 23 cerpen. Pengkaji turut mengenal pasti situasi yang membawa kepada rasa benci terdapat dalam 22 cerpen. Rasa lucu terdapat dalam 13 cerpen, rasa kagum dalam 11 cerpen, rasa wira pula dalam 6 cerpen dan akhirnya rasa berahi dalam 4 cerpen turut dikenal pasti dalam hasil karya M.Navin. Kebanyakan cerpen M.Navin mengutamakan perasaan rasa duka (sedih) dan rasa dahsyat (takut). Selain itu, kekerapan wujudnya situasi berkaitan kedua-dua perasaan tersebut menunjukan bilangan yang terbanyak jika dibandingkan dengan perasaan lain. Menerusi hasil temu bual, pengkaji mendapati bahawa faktor pengasingan di tempat baharu menjadi gangguan dalam kehidupan pengarang. Selain itu, terdapat juga faktor-faktor lain yang turut mempengaruhi watak-watak dalam karya M.Navin supaya dapat menyampaikan pelbagai jenis perasaan. Kesimpulannya, terbukti bahawa teori rasa-fenomenologi sesuai diterapkan dalam penyelidikan kesusasteraan Tamil agar dapat memahami psikologi masyarakat Tamil secara terperinci. Implikasinya, memberi dorongan kepada pengkaji untuk melanjutkan kajian dalam teori rasa-fenomenologi.