Sumbangan Web 2.0 di dalam membantu meningkatkan pembelajaran murid sekolah rendah - Nurul Jawahir Jemain (2015)
Pembelajaran melalui intemet telah mula mengorak satu langkah baru di mana satu kaedah pembelajaran melalui kemudahan aplikasi Web 2.0 mula diperkenalkan. Tujuan kajian ini dijalankan untuk mengetahui sumbangan Web 2.0 di dalam membantu meningkatkan pembelajaran murid sekolah rendah. Kajian ini berbentuk kajian kes menggunakan tiga orang responden, menggunakan kaedah temubual dan pemerhatian sebagai instrumen kajian. Murid akan dikemukakan soalan mengenai tahap penggunaan aplikasi Web 2.0, keberkesanan penggunaan aplikasi Web 2.0 di dalam membantu pembelajaran murid sekolah rendah dan faktor-faktor yang menarik minat pelajar untuk belajar melalui aplikasi Web 2.0. murid-murid ini menunjukkan peningkatan di dalam pembelajaran mereka menerusi peperiksaan dan latihan yang diberikan oleh guru. Secara umumnya, kajian ini menunjukkan pelajar perlu menggunakan aplikasi Web 2.0 dalam aktiviti pembelajaran seperti latihan, kuiz atau ujian bulanan supaya dapat membantu meningkatkan pembelajaran mereka.