Nilai-nilai murni dalam teks prosa kesusasteraan Tamil SPM 2016-2020 - Sivalingam Seenivasan (2019)
Kajian ini bertujuan mengenal pasti nilai-nilai murni serta menganalisis unsur pengajaran dalam teks prosa kesusasteraan Tamil SPM 2016-2020 dan mengaitkan nilai-nilai murni dalam pembentukan sahsiah murid dalam kalangan pelajar. Kajian ini adalah sebuah kajian kepustakaan yang menggunakan kaedah analisis kandungan serta teori moral dipelopori oleh Lawrence kohlberg dalam teks prosa kesusasteraan Tamil SPM 2016-2020. Dapatan Kajian menunjukkan terdapat 23 nilai murni dalam teks Agal Vilakku dan 15 nilai murni dalam teks Kavichakkaravarti. Terdapat juga 10 unsur pengajaran dan 8 nilai murni dalam pembentukan sahsiah mulia dalam kalangan pelajar. Kesimpulannya, teks prosa kesusasteraan Tamil SPM 2016-2020 mengandungi nilai-nilai murni dalam pembentukan sahsiah pelajar. Implikasinya, teks prosa kesusasteraan Tamil SPM 2016-2020 boleh dijadikan sebagai panduan dalam pembentukan sahsiah pelajar.