Menganggarkan kerugian output ketidakhadiran guru di sekolah - Intan Fairuzzah Abdullah (2012)
Guru merupakan guna tenaga yang menyumbangkan produktiviti dalam ekonomi. Kos sumber manusia dalam pendidikan adalah penting oleh pihak kerajaan dan negara. Ketidakhadiran guru dikaitkan dengan pengurangan produktiviti iaitu kerugian ekonomi dari sudut output. Tujuan kajian ini ialah untuk menganggarkan kos yang telah ditanggung oleh kerajaan atau pelajar akibat daripada ketidakhadiran guru di sekolah sama ada disebabkan oleh cuti yang telah diambil dan urusan rasmi yang merangkumi unit kurikulum, ko kurikulum dan hal ehwal murid. Kajian ini juga mengenal pasti sebab-sebab ketidakhadiran guru di sekolah. Dalam kajian ini, penyelidik telah memilih kajian berbentuk kajian kes yang melibatkan 78 orang guru di sebuah Sekolah Menengah Kebangsaan di Selangor (Sekolah A) dan 115 orang guru di sebuah Sekolah Rendah Kebangsaan di Kuala Lumpur (Sekolah B). Dapatan kajian menunjukkan di sekolah menengah, pengambilan cuti sakit di klinik swasta atau di hospital swasta adalah lebih tinggi berbanding jenis cuti yang lain. Manakala di sekolah rendah pula, hasil kajian menunjukkan bahawa jumlah hari guru tidak hadir ke sekolah yang disebabkan oleh pengambilan cuti bersalin adalah lebih tinggi berbanding jenis cuti yang lain. Kerugian akibat ketidakhadiran guru di sekolah menengah yang dikaji mengikut jumlah hari bekerja adalah RM 268,339.18 setahun. Manakala di sekolah rendah pula, jumlah kerugian akibat ketidakhadiran guru mengikut jumlah hari bekerja adalah RM311,043.70 setahun. Salah satu cadangan adalah mewujudkan perjawatan baru di sekolah. Walaupun kos penggajian bertambah, namun dari sudut ekonomi terhadap modal manusia (output) sebenarnya memberi perolehan yang lebih besar dalam pelaburan jangka masa panjang. Kerugian dan ketinggalan pelajar dalam pelajaran perlulah diambil perhatian yang lebih utama berbanding daripada kos kewangan yang terlibat untuk memperbaiki sistem pendidikan yang sedia ada demi menjaga kepentingan pelajar, guru, kerajaan dan negara.