Faktor yang mempengaruhi prestasi lompat jauh - Chula Bina (2007)
Kajian ini dijalankan untuk mengkaji faktor yang mempengaruhi prestasi jarak lompat jauh dalam kalangan pelajar Persediaan Program Ijazah Sarjana Muda Perguruan Institut Perguruan Rajang, Bintangor. Subjek kajian adalah seramai 37 orang yang terdiri daripada 21 orang pelajar lelaki dan 16 orang pelajar perempuan. Data kajian diperolehi melalui pengukuran berat badan dan ketinggian, ujian duduk dan jangkau, ujian lompat jauh berdiri, ujian lari pecut 30 meter dan ujian lompat jauh untuk mendapatkan berat badan, ketinggian, fleksibiliti, kuasa kaki, kelajuan dan prestasi lorn pat jauh. Analisis korelasi Pearson's product moment digunakan untuk mengetahui nilai pekali korelasi antara prestasi lompat jauh dengan setiap faktor yang diramalkan mempunyai pengaruh ke atas prestasi lompat jauh yakni fleksibiliti, kuasa kaki, kelajuan, berat badan dan ketinggian. Dapatan kajian menunjukkan berat badan, ketinggian, kuasa kaki, dan kelajuan mempunyai korelasi yang signifikan dengan prestasi lompat jauh bagi keseluruhan subjek. Fleksibiliti didapati tidak mempunyai perhubungan yang signifikan dengan prestasi lompat jauh walaupun diramalkan sedemikian. Analisis yang berasingan bagi setiap jantina menunjukkan sedikit perbezaan walaupun kuasa kaki dan kelajuan masih menjadi faktor yang mempengaruhi prestasi lompat jauh. Hasil kajian menunjukkan bahawa berat badan hanya mempunyai pengaruh ke atas prestasi Iompat jauh bagi subjek lelaki. Faktor ketinggian dan fleksibiliti tidak mempunyai hubungan yang signifikan dengan prestasi lompat jauh bagi subjek lelaki mahupun perempuan. Kesimpulannya, kuasa kaki dan kelajuan merupakan dua faktor utama yang mempengaruhi prestasi lompat jauh bagi kedua-dua jantina. Selain daripada itu, faktor yang mempengaruhi prestasi lompat jauh adalah berbeza antara jantina. Dicadangkan agar kajian lanjut perlu dilakukan ke atas faktor lain yang boleh mempengaruhi prestasi lompat jauh contohnya komponen kecergasan dan kemahiran motor.