Kesan latihan pliometrik terhadap tahap ketangkasan di kalangan pelatih Institut Perguruan - Ahmadi Amnan (2007)
Kajian ini bertujuan untuk meninjau kesan latihan pliometrik terhadap tahap ketangkasan pelatih Institut Perguruan Tun Abdul Razak, Samarahan. Seramai 20 pelatih lelaki yang terlibat dalam kajian yang berbentuk eksperimen ini. Subjek telah dibahagi kepada kumpulan latihan dan kumpulan kawalan. lnstrumen kajian yang digunakan ialah Ujian Ketangkasan Illinois dan Ujian Ketangkasan t. Data kajian dianalisis menggunakan perisian SPSS (I 1.5) untuk memperoleh kekerapan, peratusan, min, sisihan piawai dan ujian - t berpasangan. Dapatan kajian menunjukkan daripada enam hipotesis not ditetapkan, hanya hipotesis not yang ketima ditotak. Keputusan pengujian hipotesis not ketima bagi membandingkan skor min ujian pra dengan ujian pasca tatihan ptiometrik tetah menunjukkan, terdapat perbezaan secara signifikan bagi petatih kumputan tatihan. Kajian ini mendapati masa yang dicatat adalah lebih pantas setelah subjek menjalani latihan pliometrik berbanding dengan sebelum mengikuti latihan, iaitu skor min bagi ujian pasca iaitu 14.78 1.60 saat berbanding skor min ketangkasan praujian 15.42 1.38 saat. lni menunjukkan peningkatan skor min sebanyak 0.96 peratus daripada sebelum latihan diberi. Kesimpulannya, dapatan ini menunjukkan kesan latihan pliometrik yang khusus turut berperanan dalam membina ketangkasan terhadap kumpulan latihan. Eksperimen yang dijalankan ini menunjukkan kesan yang signifikan dan boleh membantu atlet untuk membina ketangkasan.